Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Закриването на специализираните съдилища и прокуратури мина на първо четене в правна комисия

Политика

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури мина на първо четене в правна комисия

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури мина на първо четене в правна комисия - Tribune.bg
Снимка:

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури мина на първо четене в правната комисия в парламента.

Депутатите от БСП, ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепиха проектите за промени в НПК и ЗСВ на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов от ДБ. Против бяха депутатите от ДПС, а с „въздържал се“ гласуваха от ГЕРБ.

Дебатът в правната комисия протече без дори да е искано становище от Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието, което е прецедент.

Дебатът по същество започна с обсъждане на проектите на ДБ за закриване на специализираните органи на съдебната власт, като още в самото му начало Дани Каназирева от ГЕРБ директно се обърна към вносителите, за да им припомни колко лобизъм личи зад внасянето на такива проекти, още повече директно от адвокатите на подсъдими пред същите специализирани органи лица и колко недопустима е агресията, с която „новите лица“ се отнасят към държавността и към съдебната система, съобщава „Правен свят“.

„Промените са внесени набързо и вие явно целите да хвърлите в хаос съдебната система. Дейността на специализираните институции е оценена високо от европейските институции. В докладите от ЕК се изтъква заслугата им за падане на мониторинга на България. Вашите промени са изцяло лобистки и вие искате над 300 дела за тежки престъпления да отидат в небитието. Чии интереси защитавате?“, заяви Каназирева.

Думата взе и Крум Зарков от БСП, който обяви, че парламентарната му група ще подкрепи на първо четене проектите за закриване на специализираните органи.

„Една група от трима души в случая с единия законопроект, в другия – четирима, ни поставяте пистолет до главата и казвате – или приемате, че събаряме специализираните съд и прокуратура, или сте корупционери и мафия. Подобни законопроекти би трябвало да се внасят с подписите на толкова народни представители, така, че да се гарантира тяхното приемане. А не тук трима или четирима са се наговорили да направят нещо и задължават останалите то да се случи. Освен това аз смятам, че присъдите се произнасят от съдии, а не от съдилища. Може би вие искате всички тези хора от специализираните органи да ги уволним?“, коментира и Радомир Чолаков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети