Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Столична община отрича зам.-кметът Лютов да е внук на прокурора от „Възродителния процес“, пратил в „Белене“ стотици турци

Политика

Столична община отрича зам.-кметът Лютов да е внук на прокурора от „Възродителния процес“, пратил в „Белене“ стотици турци

Столична община отрича зам.-кметът Лютов да е внук на прокурора от Възродителния процес, пратил в Белене стотици турци - Tribune.bg

След като внукът на цяло съсловие генерали от Държавна сигурност Васил Терзиев стана кмет на София, днес той назначи за свой заместник Никола Станиславов Лютов, внук-племенник на главния прокурор на България по време на Възродителния процес Костадин Николов Лютов (1981-1986), твърдят източници от демократичната общност, съобщава „Епицентър“. Засега тази информация не е потвърдена.

Според информацията Никола Лютов е внук на Атанас Лютов, който е брат на Костадин Лютов. Самият Атанас Лютов е бил зам.-минисър на вътрешната търговия по времето на министър Пеко Таков (1962-1971). Костадин Лютов от 1981 до 1986 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 5 април 1986 до смъртта си на 3 май 1987 г. е член на ЦК на БКП - топ номенклатурата на комунистическата партия.

Васил Терзиев е внук на ген. Васил Терзиев, началник на Трето управление на Държавна сигурност (ВКР-ДС) цели 20 години - от 1953 до 1973 г. Бащата на сегашния столичен кмет Александър Терзиев, също е кадър на ДС. Офицер от комунистическите служби е и неговият чичо - Павел Терзиев. Картината допълва братът на дядо му - Тодор терзиев - началник на управление на ДС.

Сайтът desebg.com пише за Костадин Лютов, че е отговорен за принудителното изолиране на над 500 мъже от турското малцинство, най-активни противници на насилствената смяна на имената им през 1985 г. Това е станало със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, одобрена от главния прокурор по това време Костадин Лютов.

Тя представлява строго секретна заповед от 9 април 1985 г. и се отнася за изменение на предходни заповеди на министъра във връзка с прилагането на превантивната административна мярка „принудително установяване на друго населено място”.

С документа се възлага работата, наблюдението и контрола на принудително изолираните в концлагера „Белене” лица да се извършва от отдел „Затвори” на МВР-ДС. От заповедта става ясно, че въпросните лица са изолирани на „строго охраняваната територия на остров Белене”.

В периода 1985-1987 г. в концлагера „Белене” по въпросната заповед са принудително изолирани без съд и присъда общо 517 турци.

За Костадин Лютов проф. Велко Вълканов (кандидат за президент, подкрепен от БСП, през 1992 г., дългогодишен депутат от БСП - б.р.) пише: „Лютов участвува и в заговора срещу Янко Янков. Като главен прокурор той прояви суровост, която излизаше извън мярката на справедливостта. Неприятно ми е да го кажа, но истината все пак е такава: когато Лютов почина, много от юристите не прикриваха радостта си. За да изразят отношението си към него, използваха думи, които не бих искал да възпроизвеждам."

Припомняме - професорът по право Янко Янков е политически затворник по времето на тоталитаризма и е един от основателите на СДС. Известността му е от зората на демокрацията като участник в Кръглата маса и отказа да подпише Конституцията. Завършва земния си път като скоча от шестия етаж.

При пребиваването на Янко Янков в затвора международните правозащитни организации „Амнести Интернешънъл“ и „Хелзинки Уоч“ го обявяват за Политически затворник №1 на България. American Bar Association, Lawyers Committee for Human Rights и редица други национални и международни правозащитни организации провеждат протестни акции против българското комунистическо правителство във връзка с противозаконното задържане и осъждане на Янко Янков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети