Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зам.-председател на ЕП – с български корени

Политика

Зам.-председател на ЕП – с български корени

Зам.-председател на ЕП – с български корени - Tribune.bg
Снимка:

Клара Добрев е родена в София

ЕП избра 14 зам.-председатели на ЕП. Те са с мандат от две години и половина. Сред тях прави впечатление името на Клара Добрев, която е от Унгария, а в европейската институция е част от семейството на Прогресивен алианс на социалистите и демократите. Избрана е с 401 гласа още на първи тур ( заместници на италианеца Давид-Мария Сасоли бяха избрани в три тура).

Клара Добрев обаче е тясно свързана с родината ни. Нещо повече – родена е в София на 2 февруари 1972 г. Българският ѝ корен е по бащина линия. Дъщеря е на Кирил Добрев – инженер.

Майка ѝ Пирошка Апро е унгарски търговски съветник в София през 1970.  Добрев говори свободни български език.

Завършва право в Будапеща. Придобила е научна степен доктор и е била преподавател по финансово право в университета ЕЛТЕ.

Между 1995 и 1997 г. работи като секретар във финансовото министерство на Унгария. От 1994 г. е член на Унгарската социалистическа партия. На местните избори през 1994 е личен секретар на социалистическия кандидат за поста главен кмет на Будапеща. През 2001 – 2002 г. е шеф на предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария между 2002 – 2004 г.

От 2002 до 2004 г. е заместник-председател на Службата за фондове от Европейския съюз към унгарското правителство.

Напуска поста си, защото съпругът ѝ е изпран за премиер. Добрев е женена за Ференц Дюрчан. Имат три деца. Възпитава и децата на съпруга си от предишните му 2 брака.

Пътят ѝ към Брюксел

Унгарката с български корени е водач на листата на социалдемократическа „Демократична коалиция“ – партията на съпруга ѝ Ференц Дюрчан. На евровота партията печели малко над 16%.

Прави впечатление острото ѝ отношение към управлението на Виктор Орбан. За разлика от него, Добрев винаги се е обявявала за обединена Европа. Възгледите ѝ са, че трябва да съществуват Съединени европейски щати. Многократно е казвала, че една силна Унгария може да бъде представена само в един много силен Европейски съюз. Нещо, което остро се противопоставя на вижданията на Орбан. Тя определя неговото управление като диктаторска власт. И планира да се бори в ЕП за правата на хората. След като бе избрана на висшия пост в ЕП, тя обеща:

„Ще работя за силна, грижовна Европа. Политиката ни за подкрепа на силна Европа и изправянето срещу системата на Орбан е почитана и уважавана тук“.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети