Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заместник-председателят на ЕК: България си е написала домашното за присъединяване към Шенген

Политика

Заместник-председателят на ЕК: България си е написала домашното за присъединяване към Шенген

Заместник-председателят на ЕК: България си е написала домашното за присъединяване към Шенген - Tribune.bg
Снимка:

„България си е написала домашното - изпълнила е всичко необходимо за присъединяване към Шенген. Направила го е с консенсус, последователно, за дълъг и устойчив период от време, така че да може да бъде потвърдено от поредицата мисии и технически инспекции, които бяха проведени в България и Румъния“.

Това заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас пред Милена Милотинова от BG on Air.

„Мисля, че забавянето в присъединяването на България и Румъния към Шенген няма практическо оправдание. Може да има политическо такова или някои държави членки да имат друг вид проблеми, но що се касае до техническия аспект на влизането на България и Румъния в Шенген няма никакво съмнение по въпроса. Моят съвет е да имате малко търпение – според мен няма да отнеме още много време, смятам, че ще се случи скоро“, заяви Схинас.

По отношение на намерението на Румъния да иска компенсации за загубите от неприемането си в Шенген, еврокомисарят Схинас коментира:

„Не съм сигурен дали някакъв съдебен път като този, който румънското правителство разглежда, би помогнал за разрешаване на проблема, защото сега са необходими политически воля и консенсус в Съвета на ЕС. Колкото повече време минава, колкото по-очевиден напредъкът на България и Румъния за присъединяването към Шенген, толкова по-малко отпор ще има сред държавите-членки. И като грък си представям какво би означавало за първи път в югоизточна Европа да имаме Бенелюкс на Балканите – пространство за свободно пътуване за 40 милиона европейци, които могат да обикалят от Дунав до Егейско море. Това ще промени Европа“, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети