Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Започна първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ

Политика

Започна първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ

Започна първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Всичко, което обсъдим, ще е от полза за българския народ, каза Херо Мустафа

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона. Посланикът на САЩ Херо Мустафа отбеляза, че страната ни никога не е посещавана от толкава голяма американска бизнес делегация, но това е резултат от интензивно двустранно сътрудничество.

„За мен е чест да съм тук при откриването на тази среща за стратегически диалог. Заместник-държавният секретар Дейвид Хейл нямаше възможност да е с нас, имаше голямо желание да е тук, но вчера държавният секретар Майк Помпео го помоли да остане и да се заеме със ситуацията в Ирак. Той ни помоли да продължим работа. Вместо него тук е заместник помощник държавният секретар Мат Бойс. Искам да ви уверя, че този стратегически деиалог не е бюрократичен жест. Всичко, което обсъдим, ще е от полза за българския народ. Ние желаем силна и просперерираща България, искрено сме загрижени и сме убедени, че страната заслужава най-доброто”, изтъкна американският дипломат.

НП Херо Мустафа напомни, че срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 25 ноември 2019 г. е затвърдила стратегическия характер на партньорството на България със САЩ и е дала нов импулс в отношенията между двете страни.

„Ще говорим за отмяна на визовия режим. Помощник-държавният секретар по консулските въпроси ще бъде в България през февруари и ще говори по тези въпроси. Имаме много работа пред себе си”, увери американският посланик.

Най-ефективният начин за взаимно изгодни резултати е да работим заедно, напомни и помощник-държавният секретар Мат Бойс. „Ще имаме една 10-годишна пътна карта за сътрудничество в отбраната, предстои съвместна работа по диверсификацията на енергийните източници. Предстои и разглеждане на визовата програма. Ние искаме да укрепим нашето сътрудничество като трансатлантическо семейство. Нашите връзки с България са силни и искаме да ги направим по-силни. България е един регионален лидер и има решителност да модернизира въоръжените си сили със закупуването на Ф-16. Работим за засилване на източния фланг на НАТО. Нашата цел е България да се превърне в истински газов хъб. Нашият опит може да помогне да се създаде истински газов пазар. Плаващият терминал край Александруполис ще позволи да се свалят цените на газа. Ще обсъдим 5G мрежите и върховенството на закона”, изтъкна от свое име и Мат Бойс.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че въпросът за визите е поставен на сращата им през ноември от американския президент Доналд Тръмп. По думите му повод за това е и нарастналият стокообмен между двете страни. През 2018 г. е отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36%. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база.

Премиерът изказа и съболезнования за жертвите в самолетната катастрофа, сред които няма български граждани.

„Няколко пъти се каза за срещата през ноември с президента Тръмп, че не е идвала по-голяма делегация, ще обсъждаме пет стратегически теми. Всичко това е договаряно около година и половина. Г-н Съливан беше в България, имах среща с държавния секретар Помпео и се разбрахме за стратегическо партньорство по много теми с президента Тръмп. Уверявам ви, че в следващите месеци ще имаме високи посещения. Когато се изстрелват ракети, не е най-сигурното време. Малко по-дълго назад да си спомним Украйна, Косово. Радвам се, че САЩ разбраха, че с нас и други държави в региона ще можем да гарантираме тази свобода”, приветства участниците във форума министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му във военното сътрудничество нещата са най-ясни. Страната ни купува най-добрият самолет, който ще лети в региона Ф-16 блок 70.

„За енергийната сфера – за пръв път бяхме ясни, президентът Тръмп даде указания и ние се придържаме. България да защити интереса си, помощник държавният секретар Мат Бойс подчерта хъб, което значи, че България се върна на газовата карта, а страрата администрация доведе нещата да станем само клиент. Второ, диверсификацията, това не са само думи. 400 млн. куб. м. втечнен газ сме закупили миналата година, за януари – 100млн. Днес ще решим на МС и ще вземем 20 % от втечнения терминал в Александруполис. Около 3 до 5 карга на втечнен газ можем да стигнем. Ще преговаряме с американската страна. Чудите се защо не ни питат за „Балкански поток” и ни позволяват да продължим работа. Той не е продължение на „Турски поток”. България изгражда своята инфраструктура с най-модерните американски газови компресори. С 1 млрд. е по-евтин проектът, който се изпълнява – Балкански поток. Що се касае до „Белене”, подробно изложих и съм благодарен на Тръмп, че ме изслуша и на фона на зелената сделка, при която за следващите 10г. за въглищата ще има големи такси, колко е важно България да развива своята ядрена енергетика, защото сме имали 6 блока”, обобщи преговорите със САЩ на тема енергетика Борисов.

Той напомни, че България никога не е водила политика срещу друга държава, че имаме нулев натиск от мигранти на границата с Турция и че той не може да не покаже жест на благодарност към турския президент Реджеп Ердоган. Премиерът ще излети за Истанбул по-късно днес, за да присъства на откриването на газопровода „Турски поток”.

„Ще приключвам, защото предстои заседание на МС. И да стане ясно, че освен изток-запад, конекторите ще работят и на север-юг. България е стратегически газов хъб е записано в документите. Чепати сме, когато ни натискат повече, отколкото можем да понесем. Да благодаря и за Желяз Андреев, тогава помогнахте. Благодаря!”, обърна се към НП Посланика на САЩ Херо Мустафа и към членовете на американската делегация министър-председателят Бойко Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети