Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Започна работната среща на премиера Бойко Борисов с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис

Политика

Започна работната среща на премиера Бойко Борисов с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис

Започна работната среща на премиера Бойко Борисов с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис - Tribune.bg
Снимка:

Борисов постави въпроса за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус

Започна работната среща на министър-председателя Бойко Борисов с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина. Двамата изразиха своето одобрение за сключените днес споразумения, които допълнително укрепват партньорството на България и Гърция в енергийната сфера.

Премиерът Борисов изтъкна, че двете страни работят съвместно за реализацията на стратегически проекти с регионално и общоевропейско значение, не само в областта на енергетиката, но и за транспортната свързаност на Европа. Българският министър-председател беше категоричен, че сътрудничеството между България и Гърция е от ключово значение за стабилността и просперитета не само на двете страни, но и представлява ос на стабилност в Югоизточна Европа.

Премиерът Борисов изтъкна и необходимостта интерконекторът  Гърция – България да бъде завършен в срок, за да може по него да се доставя природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници. Същевременно, с изграждането на Балкански поток, освен за България, енергийна диверсификация ще бъде постигната също за Сърбия, Унгария и Австрия. Българският министър-председател посочи, че създаването на конкурентен енергиен пазар с еднакво третиране на всички проекти е необходимо условие за гарантиране на енергийна сигурност, както и за осигуряване на благосъстоянието на европейските граждани.

Премиерът Борисов обърна внимание и на въпроса за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус. По думите му възстановяването на работата на възможно най-голям брой гранични пунктове е важно не само за двете страни, но и за комуникациите в ЕС. Борисов изрази също така желанието на нашата страна за бързо изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, който ще благоприятства развитието на пограничния район, допълнително ще подобри трафика и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни. Министър-председателят Борисов изтъкна, че Гърция е сред петте водещи инвеститори в България.

В рамките на работната среща предстои да бъдат обсъдени актуални теми от европейския дневен ред и европейската перспектива на Западните Балкани.

Предишното посещение на премиера Бойко Борисов в Гърция се състоя през февруари, когато  в Александруполис се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и на Република Гърция. В рамките на междуправителствената среща тогава бяха подписани двустранни документи в сферата на транспорта, туризма и инвестициите.

 


Коментари (2)

Асен Златев Айде да се разберат и Мицотакис да вземе да пусне КПП - тата и стига с тия тестове по границата, че ми писна.
24.08.2020 14:47 / Отговор
НИКОЙ ПО СВЕТА НЕ ИСКА ДА ЗНАЕ КАКВА Е СПАЛНЯТА НА ДРУГ ЧОВЕК САМО МУТРИТЕ-РУСОФИЛИ, СЕ НАВИРАТ В ЧАРШАФИТЕ НА ВСЕКИ.
АКО НЯМА НИЩО-ЩЕ ГО ПОДХВЪРЛЯТ, ЩЕ ГО ИНСЦЕНИРАТ.
БОРИСОВ И МИЦОТАКИС СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА И ПЕЧЕЛЯТ-ТАКА Е СПРАВЕДЛИВО.
24.08.2020 21:34 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети