Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заради американските визи: ДПС внася проект за отмяна на „златните паспорти”

Политика

Заради американските визи: ДПС внася проект за отмяна на „златните паспорти”

Заради американските визи: ДПС внася проект за отмяна на златните паспорти - Tribune.bg
Снимка:

ДПС ще внесе законопроект, с който ще бъдат премахнати така наречените "златни паспорти" или възможността за придобиване на инвестиционно гражданство. Това обяви в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Цонев коментира, че законопроектът ще бъде внесен веднага след празниците. Поводът за законодателната инициатива е доклад на ЕК за напредъка на преговорите за отпадане на визите за САЩ за граждани на ЕС.

Цонев визира доклад на ЕК, в който се споменават страните България, Кипър, Малта. В документа се поставяли три въпроса като пречка за отпадането на визите, свързани с издаването на така наречените "златни паспорти", измамите при издаването на паспортите, както и корупцията при общински и държавни служители.

Въпреки направените промени в законодателството на европейско ниво, нашите американски партньори смятат, че инвестиционното гражданство или издаването на така наречените "златни паспорти" трябва да отпадне, обясни Цонев и добави, че именно затова от парламентарната група на

ДПС са подготвили и ще внесат такъв законопроект. Цонев припомни, че годишно 20 млрд. евро са инвестициите, които се правят за европейско гражданство, основно в Испания, Португалия и Гърция.

Хамид Хамид добави, че вносители на законопроекта са председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев.

От ДПС ще изискат да бъде направена пълна проверка за състоянието на инвестицията и дали тя наистина е реализирана за всеки "златен паспорт", издаден от българската държава, добави Хамид.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети