Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заради ветото - Сдружението на общините иска среща с Румен Радев

Политика

Заради ветото - Сдружението на общините иска среща с Румен Радев

Заради ветото - Сдружението на общините иска среща с Румен Радев - Tribune.bg
Снимка:

Манипулира се с данъка на автомобилите, заяви Даниел Панов

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) иска среща с президента Румен Радев. Поводът е вето на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане. На 7 ноември парламентът прие промените, с които влизат в сила по-високи данъци за старите автомобили.

"Това, което в последно време забелязваме, е, че действително се манипулира с данъка на автомобилите“, заяви днес председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов.

"Президентът е добре да изслуша НСОРБ, за да обясним по какъв начин се е стигнало до тази промяна в Закона за местните данъци и такси в частта за данък върху автомобили. Защото тя няма да засегне толкова хората, които имат стари автомобили - таксата ще бъде минимална“, допълни той.

По думите му още през 2015 г. общото събрание на НСОРБ гласува Законът за местни данъци и такси да бъде изцяло нов.

„Бих казал, че с добрата комуникация с правителството в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за данъка на автомобилите. Това е една от мерките, които ЕС прилага най-вече за чистотата на въздуха. С тази мярка не се вдига толкова драстично данъкът на автомобилите - това ще стане с от 5 до 10 лв. на година. Подпомагаме въздухаът да бъде по-чист в нашите общини", обясни Панов.

Той подчерта, че законът е бил в интернет и всеки един е можел да възрази срещу него. От НСОРБ търсили становища от всички общини.

„Като НСОРБ ние защитаваме интереса на местната власт пред изпълнителната и действително в последните години се случват много добри неща. Създаването също така на електронни услуги за платен данък при преминаването на технически преглед също дадоха добри резултати", каза Панов.

"Искам да препоръчам на колегите от общините да разработят няколко варианта и да покажат на гражданите как този данък ще бъде увеличен. а да засегне толкова хората, които имат стари автомобили - таксата ще бъде минимална. В НСОРБ винаги сме се стремели всички промени да стават поетапно, за да дишаме по-чист въздух. Надяваме се президентът да определи дата за среща, за да му обясним с цифри промените", допълни Панов.

Обръщам се към мнозинството в парламента, да не се огъва на какъвто и да е натиск. И нека да потвърдят тези промени, за да можем да провеждаме спокойно своята данъчна политика и догодина. Това каза кметът на Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети