Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зарков отговори на Нинова за джендърството: Истанбулската конвенция у нас се ползва за димка

Политика

Зарков отговори на Нинова за джендърството: Истанбулската конвенция у нас се ползва за димка

Зарков отговори на Нинова за джендърството: Истанбулската конвенция у нас се ползва за димка - Tribune.bg
Снимка:

„БСП не може да мисли за себе си като малко колело в голяма коалиция. Не е това ролята на единствената, най-голямата лява партия в страната. Ролята ѝ не е да бъде незаобиколим фактор, а да бъде факторът. И тя има потенциал да го направи.“

Това заяви в интервю за БНР Крум Зарков, кандидат за председател на БСП. На последните избори 2 в 1 БСП имаше шанс, но той не е бил оползотворен, смята Зарков.

„Не съм видял на терен нито президентът, нито служебното правителство, нито някой от БСП да е работил срещу партията. Това, което видях обаче, е надигаща се вълна, която не беше срещу БСП, а по-скоро паралелна на нея, разпознаха други носители на това, което хората дълбоко искат да се случи – да се промени стилът на управление на държавата“, коментира Зарков.

В президентската кампания БСП беше победител и има своя принос в победата на Радев, отбеляза Крум Зарков в предаването „Политически НЕкоректно“.

Зарков е на мнение, че президентът не е предал левите избиратели, нито е работил срещу тях.

„Корнелия Нинова дойде в БСП през 2016 и аз твърдя, че тя тогава беше точният човек  на точното място. Тя дойде, когато партията не беше в добра кондиция и успя с нейната енергия и воля да я вдигне. Тези битки - аз не се отричам от тях, бил съм част от тях. Реформата, която се проведе в БСП, допринесе до голяма степен за добрия ни резултат през 2017-а. Между 2017-а и 2020-а ние бяхме единствената твърда парламентарна опозиция на един режим, който днес всички отричат, но само преди година и половина никой не смееше да гъкне срещу него. В парламента ние вършехме тази работа“, похвали се Зарков.

След прекия избор на председател според него е трябвало да се тръгне към властта и да се затворят вътрешните фронтове, тъй като те са били решени от социалистите на базово ниво. Вместо това по думите му е продължило соченето с пръст.

„БСП не може да си позволи да продължи да изглежда като скарана със себе си политическа сила“, категоричен е Крум Зарков.

Запитан дали е сгрешил с избора си да заяви своята кандидатура за председател на БСП, Зарков поясни, че в БСП има „много хора с качества да бъдат председател и това би бил много интересен дебат, състезание“.

„Няма да приема да бъда инсталиран председател, както няма да приема да бъда подчинен такъв“, декларира той.

Крум Зарков заяви, че няма да е част от бъдещото коалиционно правителство. И посочи, че ще съсредоточи усилията си в спечелването на председателското място в БСП: „Аз съм взел своето решение да тръгна в състезанието за председател на БСП не така с лека ръка, премислил съм го и това изключва участието ми в правителствен състав. Истанбулската конвенция у нас се ползва за димка. Обикновено когато някой не иска да говори по дадена тема, развява тази – за т.нар. джендърство“, подчерта Крум Зарков.

„Нямам никакъв проблем с факта, че тази конвенция няма да може да бъде ратифицирана в България. Този документ, оставям настрана спорните му части, трябва да бъде реализиран основно в българското законодателство. Но имам проблем с насилието, което се вихри, в това число с домашното насилие, в частност с насилието срещу жени. И ако ме прави джендър фактът, че аз съм автор на законопроектите, които БСП е вкарвала по тази тема, добре“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети