Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Защо Томислав Дончев е последен в София и какво друго не знаем за него

Политика

Защо Томислав Дончев е последен в София и какво друго не знаем за него

Защо Томислав Дончев е последен в София и какво друго не знаем за него - Tribune.bg
Снимка:

„В това първи в Габрово, последен в София може да има много закачки, но да кажем, че и първият и последният са важни“, коментира мястото си в листите пред View Sofia бившият вицепремиер Томислав Дончев.

„Няма да минаваме през метафорите от Светата книга: „Така последните ще станат първи, а първите – последни", но ще ви разкажа, че когато си с голяма група в планината е много важно кой е първи. Той определя посоката, но последният също има тежки отговорности. Той следи например да не се загуби някой", изтъква политикът.

Относно уменията си, за които избирателите му и не предполагат, Дончев признава, че умее да готви и то много добре, а освен това минава по 14 хиляди крачки на ден.

По повод вота на 2 април той е категоричен, че най-големият проблем е, че хората се умориха от избори.

„Ако изборите не пораждат нищо, в един момент ще изчезне смисълът да се гласува. Надеждата ми е, дали от разум, дали от грижа или дори от страх да се окажем колективно безмислени, да превърнем политиката в това, което трябва да бъде - колективна система, която намира решения, а не създава проблеми“, отбелязва Дончев. Той определя себе си като таен консерватор и така обяснява, че продължава да е свързан с една и съща партия.

„А днес хората си сменят всичко непрекъснато - колите, телефоните, прическите, лицата, жилищата, партиите. Няма да се правя на морализатор, 21 век дойде с възможността всеки да сменя нови идентичности в търсене на себе си. Аз още не съм свършил с тази си идентичност“, смята политикът. Той уверява, че в момента всеки ден за него е различен.

„Има дни, в коити има повече анализи, мислене и писане, но обичайно срещи, много срещи. С гилдии, общности, с хора. В офиси, в читалища, по улиците. И да, много срещи с медиите. Някой от тях приятни“, не крие Дончев. За него този изтощителен график е част от това, което се нарича „policymaking“.

„Правенето на политика е висшата комплексна дисциплина. То изисква секторна експертиза, умението на управляваш институции, хора, процеси, пари, време, умението да дефинираш цели - до хоризонта и отвъд него, умението да убеждаваш и да се бориш за доверие, силата да водиш. Интересно е, понякога вдъхновяващо“, смята Дончев. Той е откровен и за обратната страна на политиката - това да си жертва на комплексното и пермаментно подозрение и разочарование.

„Тежи и това да те мразят хора, за нещо, което не си сторил. Много тежи и това, че понякога нивото – и на аргументите и дори на политическите сблъсъци е много ниско“, признава кандидат-депутатът. Той е убеден, че ако ГЕРБ спечели изборите, ще има повече развитие и стабилност. 

По повод незаконния арест на Бойко Борисов, Дончев коментира: Изглежда ми също толкова нелепо, както преди една година. Най-страшното при политическото насилие е, че има опасност да породи още и още насилие. Мисля си, че от нас зависи да сме много мъдри и да не позволим подобно нещо да се случи отново. А и, както знаете, „насилието е силата на безсилието".

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети