Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Всички без един - областните управители хвърлиха оставки /ОБНОВЕНА/

Политика

Всички без един - областните управители хвърлиха оставки /ОБНОВЕНА/

Всички без един - областните управители хвърлиха оставки /ОБНОВЕНА/ - Tribune.bg
Снимка:

Вълна от оставки на областни управители. Назначените от Румен Радев представители сами решиха днес да напуснат постовете си. Всички 28 областни управители се оттеглиха в рамките на деня. Това не направи само  областният управител на Перник Людмил Веселинов.

Повечето напускат заради несъгласие с водената политика или заявяват, че са изпълнлили своя дълг. 

Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, пише в позиция на правителството.

Още преди обяд започнаха да излизат една по една оставките като сред първите бяха тези на областният управител на Пазарджик - Трендафил Величков. Той написа, че си тръгва заради несъвместимост на личния му морал с този на премиера и представените в кабинета партии.

„Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите в които вярвам и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са“, заявява той. 

Подобни бяха мотивите и на областния управител на Ямбол - Георги Чалъков – който също напуска. „Не мисля, че вашето управление ще бъде добро за България, напротив - нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали  управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България“, пише в писмото си Чалъков.

Поста си напуска и пловдивският областен управител - Ангел Стоев.

„С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към родината за изпълнен. За да дам възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са ви назначили, заявявам желанието си да бъда освободен възможно най-бързо“.

Малко по-късно областният управител на Монтана Валери Димитров и заместник-областният управител Кирил Делев са депозирали своите оставки пред правителството. Валери Димитров заяви, че причините да подаде оставка са лични. „Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, причините за решението ми са изцяло лични“, обяви Димитров. По лични причини напуска и зам.-областният управител Кирил Делев.

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев също подаде заявление за освобождаване, съобщиха от управата.

Стойчев обясни, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите за народни представители на 2 април, които на територията на най-голямата област в България са преминали без инциденти.

Областният управител на Хасково Красимир Ангелов определя оттеглянето си като морален акт, тъй като не е назначен от настоящия кабинет". „Надявам се, че на поста областен управител на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се ръководи от тесни политически интереси, а да бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и обществени субекти“, казва Ангелов.

Напуснаха още областните управители на София, Видин, Ловеч, Велико Търново, Смолян, Варна, Разград, Плевен, Търговище, Добрич, Силистра,Сливен, Благоевград, Габрово, Русе, Кърджали, Враца, Стара Загора, Кюстендил и Шумен. 

„Предвид настъпилата промяна в управлението на държавата и моите лични различия с политиката на това управление считам, че е невъзможно да изпълнявам задълженията си“, обясни напусналия областен управител на Смолян Стефан Сабрутев. 

„Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно на  област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процес - за мен и настоящия Министерски съвет“, казва Здравко Здравков - областен на Добрич в оставка. 

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова подаде оставка със заявление до Министерски съвет. Като основен мотив тя посочва, че всяко правителство е редно да формира свой екип, което да изпълнява на регионално ниво политиката на Министерски съвет.

Работа искат да напуснат и заместниците в 6 областни администрации - на Враца, Монтана, Търговище, Пазарджик, Плевен и Ямбол.



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети