Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Здравната комисия прие искането за внос на „Спутник V“

Политика

Здравната комисия прие искането за внос на „Спутник V“

Здравната комисия прие искането за внос на Спутник V - Tribune.bg
Снимка:

Здравната комисия прие искането за внос на руската ваксина „Спутник V“. От БСП, които са внесли предложението, се ангажираха, че ще предложат необходимите законодателни промени, ако предложението им се приеме.

Според директора на ИАЛ Богдан Кирилов няма как тя да се използва у нас без разрешение от Европейската агенция по лекарствата, защото в българското законодателство няма предвидена възможност за издаване на спешно разрешение за употреба за медикаменти за профилактика, каквито са ваксините, съобщи bTV. Освен това на български пазар има няколко други ваксини срещу COVID-19, което също е пречка, по думите му.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов коментира, че Българската агенция по лекарствата няма капацитет да извърши необходимата оценка за безопасност и ефективност на ваксината.

С 12 гласа „за“ депутатите от здравната комисия в парламента подкрепиха на първо четене предложението на д-р Александър Симидчиев, който е и председател на комисията, да има конкретни показатели и критерии, на базата на които да се въвеждат противоепидемични мерки в случай на разпространение на определена заразна болест. Симидчиев иска в рамките на 14 дни да се предприемат мерки и те да се основават на точни и ясни критерии.

Това предизвика реакция от страна на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който изрази опасение, че това е трудно приложимо у нас и подчерта, че няма протокол в света, който да казва какво да правим, дори и след 14 месеца пандемия.

Д-р Даниела Дариткова, която припомни за приетия Националния план за готовност при пандемия и че той давал необходимата рамка за реакция.

От своя страна здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов също опонира, че в различни региони на България имало голяма разлика как се развива коронавируса като разпространение, правейки аналогия с думите на Кунчев за различните страни в ЕС, само че с акцент различни области в България.

„Може да звучи нескромно, но ние се справихме успешно и с третата вълна“, подчерта Ангелов. А д-р Симидчиев отвърна, че не се предвижда планът според законопроекта да е обезателно само национален т.е. може да има регионални аспекти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети