Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След срещата на „Дондуков“ 2: Здравният министър поиска точна дата на изборите, а Радев - конкретика

Политика

След срещата на „Дондуков“ 2: Здравният министър поиска точна дата на изборите, а Радев - конкретика

След срещата на Дондуков 2: Здравният министър поиска точна дата на изборите, а Радев - конкретика - Tribune.bg
Снимка:

Изготвя се протокол за провеждане на избори в пандемична ситуация

Румен Радев проведе консултации за мерките за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, съобщиха от президентството. На срещата присъстваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев, проф. Красимир Гигов, проф. Радка Аргирова, проф. Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

В началото на срещата Румен Радев подчерта, че като президент за него е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за НС, така и тяхното здраве. Отбеляза, че избори в условията на коронавирус вече са се провели в редица държави и акцентира, че сме могли да почерпим опит. От своя страна здравният министър обясни, че най-важното е да се действа отговорно и да преведе народа през пандемията.

„Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Ако продължи процесът на постепенно намаляване на заболяването протоколът, и препоръките, които ще направим, ще бъдат пределно ясни“, каза министърът. „Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който Вие неофициално очертахте – 28 март и цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата”, заяви Ангелов.

„Всичко, което сме направили до момента е серия от консултации, срещи, изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация”, посочи министърът. Той очерта две тези – едната - как гражданите да гласуват безопасно и как да се гарантира правото на вот на всеки - дори на болни и в карантина. И втората -  да се гарантира и безопасността на всички членове на изборни комисии.

Почерпили сме опита на други държави, но пречупен през националните потребности, обясни министърът.

Едва ли има човек в света, който да може да каже какви ще са епидемичните ситуации месеци напред, категочен бе той. И обясни, че когато се знае окончателната дата за изборите, протоколът ще се актуализира максимално бързо. За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини - в момента има няколко фактора с неясна сила върху кризата. Един от тях е доколко ще се запази спадът на заболеваемост, новите щамове, но и натрупването на все повече имунизирани. Отчитайки тези факти, генералните мерки, които сме предвидили - ползване на предпазни средства, дезинфекция, неструпването на хора, но е трудно да предвидим отсега какъв ще е процесът. От наша страна и препоръките, и протоколът ще са ясни, обясни доц. Ангел Кунчев.

Има различни варианти - мобилни секции, отделни секции за хора под карантина, временно премахване на карантината за час-два, списъци на карантинираните лица, така че всеки да може да гласува, обясни той. Ваксинацията няма да е определящ фактор за изборите, стана ясно на срещата.

Националният ваксинационен щаб изпълнява изключително добре задачите си, отчете и ръководителят му проф. Красимир Гигов по време на консултации при президента. В момента е достигнат максималният възможен брой ваксинирани. Очакваме още ваксини през януари, февруари и март, така че до 28 март броят на ваксинираните ще нарасне. Ще има и още преболедували, така че броят на заразените ще бъде по-малък. Всичко е и въпрос на организация, профилактика, спазване на мерките. При една добра организация изборите биха могли да се реализират към 28 март, прогнозира проф. Гигов.

Радев: Ваксинацията няма да е определяща за изборите

По време на срещата Радев обаче продължи да настоява за конкретика. Той призова здравните власти да оставят назад всички политически аспекти, за да може да се изяснят медицинските. Радев поиска здравните власти да кажат как ще се развие епидемията по месеци, как ще повлияе ваксинирането, мерките за защита и свободата, която хората ще имат по време на изборите.

Илияна Йотова пък запита каква ще бъде организацията и кампанията на самите избори. Според нея ще бъде нужен огромен държавен ресурс за провеждане на вота. Каквито и промени да има, Йотова не е убедена, че не е добра идея протоколът за изборите да бъде изваден в последния момент. Тя настоя от здравните власти да разкрият поне правната рамка за провеждането на вота, защото нямало време. Попита и за сроковете на получаване на ваксините и ще бъдат ли те достатъчни.  

Ангелов: До месец ще сме получили над 100 000 ваксини от Pfizer

До началото на февруари страната ни ще е получила над 100 000 дози от ваксината на Pfizer, която ще стигне за около 50 000 души.

Това обясни здравният министър. Той напомни, че първата доставка е била от 9750 дози. Втората доставка е над 25 000. Около 11 януари се очакват още 35 000 дози. А в края на този или началото на следващия месец – още 35 000 дози.

Страната ни очаква и договора с Moderna, по който трябва да получим около 500 000 ваксини.

„По договора с AstraZeneca ще получим няколко милиона ваксини, с които ще започнем масовата имунизация”, обясни още проф. Ангелов.

Ще се разхлабват ли мерки и кои ще се решава към средата на този месец. 

От своя страна Радев изрази опасения в способността на здравната система да се справи с голям наплив за ваксинация. Тези опасения обаче бяха опровергани от проф. Гигов, който го увери, че няма да има проблеми и че се прави организация в зависмост от количествата.

 

Срещата на Радев със здравните властиСрещата на Радев със здравните власти


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (22)

Ха ха ха, Бяха много забавни, Радев и ояденото Вице, непрекъснато настояваха за някакъв "план" и конкретика! Обясниха им най- обстойно, че такова нещо никой в света не може да направи! Нито знаят дали ще се появи някой нов щам, нито пък знаят нещо за новопоявилият се! За процеса с ваксинирането също не знаят, кога ще бъдат одобрени ваксините, и дали фирмите ще успеят да доставят договорените количества ! Просто това са фактори независещи от тях! Обаче Вицето едва ли не им се накара, че нямали план , и не давали конкретика!
Явно ,че планът на Фигуранта, и мазната манипулаторка/Йотова/, е да си намерят повод да отменят датата на изборите/ която те самите заявиха/, като изкарат виновни ГЕРБ и здравните власти, че не се справяли с Ковид-кризата! Евтини постановки отново да направят българите на ..."дебили"!
05.01.2021 12:14 / Отговор
клетите ни доктори, както и клетите ни полицаи, които президентът привиква за да унижава и да демонстрира собствената си некомпетентност пред тях. Какво ли е да даваш обяснения как овладяваш кризисна ситуация, за която този, който ти иска обяснението е допринесъл в голяма степен.
05.01.2021 13:08
Без Рап Отен Радев няма работа и се чуди как да си намери- на туй отгоре са му сложили домашна помощница по нощница
05.01.2021 12:16 / Отговор
. . . Мисля ,че тя му е назначена за настойница, а той за подопечен!
05.01.2021 12:49
пим-пам! Така изглеждаше. Йотова бе много по-конкретна и подготвена с въпросите и Фигурантът изглеждаше изненадан и жалък.
05.01.2021 13:01
Браво на Президента Обяви по Конституция първата възможна дата, но не издаде указ, защото иска да вземе информирано решение. А и иска да чуе мнението на здравните власти. Адски правилна позиция. Имаме честен, умен, интелигентен и много справедлив, стратегически лидер за Президент, който е за Общото Благо на народа си, а не като бандитът Борисов, който работи за благото на своята мафия, заедно с ДПС.
05.01.2021 13:53 / Отговор
Ти къде си виждал умен простак,като радев,бе?!
05.01.2021 13:57
Ха ха, Аман от дебили! Колкото и да се напъвате да замажете , цяла България видя поредният гаф на Фатмакът-Фигурант! А да ти е минавало през изгладения мозък, че трябваше първо да се консултира със здравните власти, после да обявяв каквато и да е дата? Просто от Позитано и
ДПС му скръцнаха със зъби и той подви опашка!
05.01.2021 14:17
Аман! Толкова тъп трол може да бъде само Митко есемес'а.
05.01.2021 14:26
АУУ АМА ФАТМАКА СЕ Е ХВАНАЛ ЗА РАБОТА. ТОЯ СЕЛЯНДУР НЕ РАЗБРА ЛИ ,ЧЕ ОТ НЕГО
ПОЛИТИК НЕ СТАВА. ДА СИ ВЗИМА ДЕСА И НА СЕЛО. АМА ПЪК ПАК ЛОШО
СВЕКЪРВАТА НЕ Я ЩТЕ.
05.01.2021 13:59 / Отговор
А най-простите коментиращи са в този Борисов- Пеевски сайт.
05.01.2021 14:39
Хехехе, другари... Като чета тук феновете на Мунчо - колко той бил умен, честен, справедлив и подготвен си мисля, че изборите трябва да са на 1 април
05.01.2021 14:47 / Отговор
. . . Не са "фенове", а е един пенсионер, и се чуди как да не стане за смях!
05.01.2021 15:11
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети