Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ананиев за медицинските сестри: Не сме лъгали никого

Политика

Ананиев за медицинските сестри: Не сме лъгали никого

Ананиев за медицинските сестри: Не сме лъгали никого - Tribune.bg
Снимка:

Здравният министър обясни на депутатите защо парите за медицинските сестри са по-малко

На 10 април след протестите на медицинските работници кабинетът е решил да отпусне 50 млн. лв. субсидии на болниците в страната, като така да се гарантират по-високи заплати на медицинските сестри, припомни здравният министър Кирил Ананиев на депутатите по време на днешния парламентарен контрол. По думите му сумата след това е редактирана на 6 млн. лв., защото отпуснатото над тези средства е щяло да се санкционира от Брюксел като неправомерна държавна помощ.

Опозицията призова кабинета да предложи базова заплата на медицинските специалисти, защото здравеопазването е от значение за националната сигурност на страната.

„Вслушайте се в гласа на медицинските специалисти, на лекарите, иначе лавината ще застигне всички ни“, призова проф. Георги Михайлов от БСП.

Темата разгорещи дебата в зала и лидерът на социалистите Корнелия Нинова запита здравния министър дали той и премиерът са излъгали медицинските сестри като са им обещали по-високи заплати. Ананиев отхвърли това обвинение.

„Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. 86 млн. лв. бяха осигурени за системата, а преобладаващата част от тях отидоха за заплати. С отчета за месец септември ще видим реалните цифри“, обеща здравният министър. По думите му това допълнително финансиране е осигурено от НЗОК и от министерството.

„Моята работа е да създам законова пътечка тези пари да стигнат до болници. Самото разходване се извършва, управлява, контролира от ръководствата на лечебните заведения“, уточни Ананиев.

Здравният министър отрече да е създавал заблуда и нереалистични очаквания в съсловието за последните 4-5 месеца.

„За детската педиатрия ние отделно дадохме пари. Отделно клиничните пътеки стигнаха не само до детските пътеки, но и до всички останали. Още на 16-ти юли в телевизионно предаване аз казах, че парите, които ще бъдат дадени от държавата са 6 млн. лв., а останалите средства ще минат през бюджета на касата, защото НЗОК финансира всички лечебни заведения“, обясни действията си здравният министър.

  

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети