Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Здравният министър ще въвежда ограничени епидемични мерки със заповед

Политика

Здравният министър ще въвежда ограничени епидемични мерки със заповед

Здравният министър ще въвежда ограничени епидемични мерки със заповед - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите одобриха нови правила за обявяване на епидемична обстановка

Здравният министър да може да въвежда  противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска. С тях няма да може да се въвежда забрана за посещение на страната, да се ограничава придвижването в рамките на държавата или да бъде спирана работата на обществени обекти и услуги за гражданите. В условията на епидемия/пандемия обаче здравното министерство ще трябва да аргументира решенията си за налагане на ограничения с национален план, който ще бъде изготвян според спецификата на заразната болест.

Освен национални програми, Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести.

Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец. Това записаха депутатите с промени в Закона за здравето относно края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1 април.

Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев от ПП.

Създадена беше нова алинея 12, в която се казва, че временните епидемични мерки не могат да включват:

1. Забрана за влизане на територията на страната;

2. Ограничаване придвижването на територията на страната;

3. Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

4. Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3.

По време на дебатите в парламентарна зала бившият министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС предложи в ограниченията да бъде записано, че без извънредна обстановка не може да се прекъсва учебният процес в училищата. Той се мотивира с това, че в противен случай отново децата ще платят цената на мерките.

Според Искрен Митев (ПП) промените дават възможност при зараза да се взимат мерки - стъпка по стъпка и при определени области.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане”.

Костадин Костадинов обяви, че „това е законопроект за една определена болест, като че ли няма други”. Ирена Анастасова от БСП призова депутатите от „Възраждане” да говорят по същество, а не да се правят „митингаджийски изказвания”.

Андрей Чорбанов ("Има такъв народ") посочи, че предвиждането на план за действие "предполага именно правила, за да бъдат в най-голяма степен защитени именно правата на българските граждани”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети