Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Здравният министър: Ваксинациите вървят с недобър темп, обмисляме пускане на четвърта фаза

Политика

Здравният министър: Ваксинациите вървят с недобър темп, обмисляме пускане на четвърта фаза

Здравният министър: Ваксинациите вървят с недобър темп, обмисляме пускане на четвърта фаза - Tribune.bg
Снимка:

Някои лични лекари съветвали пациентите си да изчакат, Ангелов им припомни, че са се клели да пазят човешкия живот

Ваксинациите според мен вървят с недобър темп по различни причини, заяви министърът на здравеопазването пред журналисти във Враца.

Костадин Ангелов разкри, че едно от нещата, които бавят процеса на ваксиниране, е, че някои от личните лекари съветвали пациентите си да не бързат. Според министъра, това е неразбираемо от гледната му точка на лекар.

„Да стоим и да чакаме, за да се уверим, че нашето недоверие може да се превърне в доверие. Това е грешка. Полагали сме клетва да пазим човешкия живот и да се облягаме в решенията си само на науката“, припомни министърът на всички лекари-скептици.

„Науката ни казва ясно и точно: ваксините, които идват са преминали през всички фази на изпитване. Те са сигурни и гарантират нормален живот, ако ваксинираме 70 % от нашето население. Но понякога борбата за живота на хората се води с всеки отделен човек. Дори и със самия човек, защото често хората вярват на това, което им харесва. Не приемам експерти да говорят неща, с които ще се харесат, вместо да защитават доказаното от науката, това е много притеснително“, подчерта проф. д-р Костадин Ангелов.

Той разкритикува и хората, които заявяват желание да се ваксинират и се отмятат в последния момент.

„Създаваме организация за ваксинирането на определена група от хора и от тази група пристигат около 70%. Налага се много бързо да се намерят други желаещи, за да не се изхвърлят дози“, обясни той.

В щаба вече се обсъжда и вариант да се разреши резерви за ваксина да са хора от четвъртата фаза.

„Не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде да се ваксинира, а той да не идва. Такъв е примерът в съботния и неделния ден, когато ваксинираните са под 100 човека за цялата държава, което е абсурдно. Това предстои да бъде променено“, обеща Ангелов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Анастас #

'Лектората на БСП,
ЕкоАнтиВаксъритр и подобни Темерути
да освобождават място на нас по-младите.
Така ще се завърши по-енергипбо естествения подбор.

(конфуциански)
17.02.2021 18:26 / Отговор
Който не иска зарежете го, давайте на тези, които искаме. Всеки да си носи последствията от решенията и от това на чии съвети се доверява. Не можем да спрем пропагандата срещу ваксините, тя е целенасочена, обвързана е с пропагандата срещу правителството и за съжаление взима жертви. Мен личният лекар не може ме разубеди, но моят не би се и опитал защото е свестен и прогресивен човек. Явно не всички са такива. На много от тях не им се занимава или пък ги е страх да носят отговорност. Затова е по-добре да се направят и алтернативни пунктове, ако има кадрова и техническа възможност и който иска да ходи да си слага.
17.02.2021 19:09 / Отговор
Иванов г-н Ангелов, държа на всяка цена да се ваксинирам. Нямам претенции към ваксината: - приемам всяка, щом е одобрена. Кога ще ми дойде реда? Възрастните в семейството ни са м/у 45 и 50г. Ако побликувате отговор ще зарадвата доста хора с подобен възрастов диапазон, отдалечни от 65 г., а и от първа младост.
17.02.2021 20:33 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети