Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зеленски с остър тон към Радев: Това не е конфликт, Путин иска да ни избие

Политика

Зеленски с остър тон към Радев: Това не е конфликт, Путин иска да ни избие

Зеленски с остър тон към Радев: Това не е конфликт, Путин иска да ни избие - Tribune.bg
Снимка:

Остър диалог между президентите на България и Украйна. Румен Радев обясни, че конфликтът разширява пространствения си размах. Обясни на Зеленски, че декларацията е важна стъпка в развитието на отношенията ни, но не приемал предоставянето на боеприпаси, защото и „аз като вас като президент имам ясни отговорности“.

„Конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък. Този конфликт няма военно решение. Все повече оръжие трудно може би това решение, не очаквам да има решение, това не се получава. Важно е да обръщаме внимание и на последователни усилия за деескалация, за прекратяване на огъня, добави Радев. Знам колко е трудно, но трябва да търсим такива решения, надявам се на мирни решения“, посочи Радев.

Думите на Радев бяха посрещнати емоционално от Зеленски:

„Ако това е конфликт, то една държава няма да се напуска от милиони хора. Трябва да поставим точките, иначе някой друг ще ги постави. Имаме това право, защото войната е на наша територия, затова знаем, че това е война, не конфликт, заяви с остър тон Зеленски.

Един от опитите за шантаж от страна на Русия, е това, че цените на енергоносителите, чрез превземането на Запорожката АЕЦ, окупацията не е конфликт, а открита война, война на изтощение, но на изтощение на Украйна. Това е война не за избиване на граждани на други държави, а за избиване на украинци. На всички желая мир. Всички хора за равноправни в Украйна, подчерта Зеленски.

Важна е декларацията, която подписахме и която е гласувал парламентът. Господин президентът каза, че не ни подкрепя с амуниции, за да не отслабне вашата армия или пък не подкрепяте усилването на Украйна. Вашата армия, всичко каквото имате ще бъде достатъчно да воювате, ако дойде Русия тук, имате мощна армия, това значи преди всичко хора, те са добри, но това няма да е достатъчно да воювате срещу 160 милионна държава, за това е хубаво да се защитавате, за да не дойде войната при вас, затова недай боже някоя трагедия да стане и вие да сте на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности, какво ще правите тогава, Путин вземайте български територии, не, вие като президент няма да допуснете компромис със суверинитета си“, посочи Зеленски.

Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Убеден съм, че ще бъдем членове на ЕС. Украйна и Европа имат общи ценности. Русия иска да разруши НАТО, ЕС, Европа. Това са техните цели. Разбирате ли? Това не е конфликт, г-н президент! Путин не просто води война срещу нас. Русия иска да ни унищожи. А ние искаме просто да живеем, каза Зеленски.

След бурната реч на Зеленски, Румен Радев опита да замаже казаното: „Изразявам солидарност за жертвите на тази жестока война. Още в първия ден заклеймих войната във вашата страна. България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, които търсеха спасение, много от тях продължават да бъдат под наша закрила. Бях откровен с вас, декларацията е важна стъпка в развитието на отношенията ни, но не приемам предоставянето на боеприпаси, защото и аз като вас като президент имам ясни отговорности, заяви президентът Румен Радев.

Много пъти използвах думата война. За мен това е война. България беше една от първите, които подкрепи европейската интеграция на Украйна, каза българския президент. Той подчерта, че трябвало мирно решение. 

„Не сме използвали всички средства на дипломацията. Войната се води на територията на Украйна. Войната придобива и нови измерения и те отдавна напуснаха границите на Украйна. И много други отношения социални, икономически. Виждате какво се случва в Европа – растяща инфлация, взимане на надмощие на радикални движения. Ние трябва да мислим за бъдещето на Европа, как тази война се отразява на Европа“, коментира Радев.

Какво още трябва да използваме? МААЕ общува с Русия, ООН общува с Русия! МААЕ предлага да управлява централата. Изведете войниците от АЕЦ Запорожие, но руснаците не напускат централата. Какви повече дипломатически усилия. Кой общува с руснаците? Ердоган и Гутериш. Тези двама души се хващат за главата, Русия всеки ден измисля нови претексти. Русия завзе нашите териториални води. Има хора в света. Ние дадохме възможност на МААЕ да общува Русия, каза Зеленски. 

Думи на Радев не за първи път засягат Украйна. През 2021 година по време на кандидат-президетския дебат родният настоящ държавен глава обяви, че Крим е руски. Казаното предизивика световна реакция и буквално ни вкара в международна буря. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети