Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зеленски: С Радев имаме различна философия за даването на оръжие

Политика

Зеленски: С Радев имаме различна философия за даването на оръжие

Зеленски: С Радев имаме различна философия за даването на оръжие - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Украйна коментира различното си виждане от това на българския си колега Румен Радев по време на дикусия в НИМ.

„С Радев имаме абсолютно различна философия относно военната помощ за Украйна. Днес общувах с президента, той изказа своето мнение относно подкрепата с оръжие. Веднага трябва да кажа, че във всички други аспекти - енергетика, формулата на мира, ние имахме пълно единогласие. По отношение на помощта за отбраната на Украйна имаме различни виждания. Той смята, че това би означавало ескалация да се дава на Украйна помощ, а аз смятам, че не - това е защита. Това е абсолютно различна философия“, обясни той.

„Няма да критикувам президента, аз съм на гости. Аз уважавам вашата държава и вашия избор. Много е важно, че общуваме“, подчерта Зеленски.

„Той като върховен главнокомандващ ми каза, че не може да допусне да се намали въоръжението на българската армия и това е причината да не подкрепи Украйна. А аз открито му казах, че ако ние паднем, а Русия продължи напред, вашето оръжие няма да стигне за нищо. Аз не искам да унижавам никого. Не подценявам армията на България. На нас също не ни стигна въоръжението, на нас ни помагаха партньорите. Много е трудно да се бориш с такива запаси. Да, ние десетки пъти ги намалихме тези запаси, но на каква цена“, изтъкна украинският президент.

„Повече от 140 000 души са получили защита в България. Аплодирайте себе си за всичко, което направихте за нашите хора, благодаря ви. Стараем се нашите хора да могат по-скоро да се върнат в дома си в Украйна. Всичко зависи от фактора мощност на тази важна подкрепа, която ползваме за отбрана, по отношение на въоръжението, но и подкрепа за санкциите на Русия, за нарушаване на социалната стабилност“, заяви още той пред събралите се медии, граждани и политици.

„Абсурдни са твърденията, че помощта с оръжия ще удължи войната. Успяхме да намалим мащаба на тази война и заради оръжието, което получаваме. Близо 1900 града и села от украинската земя са вече освободени. Отбихме руските атаки против северните райони, осигурихме значителни територии на изток и юг, създаваме мощен въздушен щит, вече доказахме, че Русия вече няма такива ракети, които да не могат да бъдат свалени. Цялата боеспособна част на руската армия беше ангажирана в Украйна. Путин изживя унижение. Ръководителят на Русия е неспособен да защити дори собствените си области в Русия. Видяхме, че Порожин и Кадиров могат направо да влязат в Кремъл, посочи Зеленски. Помнете, че единството е много важно“, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети