Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зеленски се видя с Денков и благодари за военната и политическа подкрепа

Политика

Зеленски се видя с Денков и благодари за военната и политическа подкрепа

Зеленски се видя с Денков и благодари за военната и политическа подкрепа - Tribune.bg

„Благодаря на България за военната и политическа подкрепа. Имах добър разговор с премиера Николай Денков на Балкано-Украинската среща“.

Това написа в профила си президентът на Украйна Володимир Зеленски. Двамата са обсъдили и допълнително сътрудничество, охраната в Черно море и осигуряването на алтернативни коридори за доставка на зърно.

Зеленски е поканил България да се включи в разговорите, които вече се водят с Румъния и Турция за сигурността в Черноморието.

Украинският президент е потвърдил интереса на Киев да купи двата български реактора от непостроената АЕЦ "Белене" и оборудването към тях.

„България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът на страната ни остава непоколебим и се основава на споделените ни ценности и вековните ни исторически връзки“, това пък обяви българският министър на отбраната Тодор Тагарев по време на съвместна пресконференция с украинския си колега Олексий Резников в Одеса. 

България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен, е заявил Тагарев, предаде БТА, като се позовава на агенция УНИАН. По думите му, става дума за около 100 БТР-а съветски образец, които все още се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи.

Министърът уточни, че първо трябва да бъде подписан договор между съответните ведомства на двете страни, а после споразумението да бъде ратифицирано от нашия парламент. 


 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети