Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Желязков: Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите

Политика

Желязков: Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите

Желязков: Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите - Tribune.bg
Снимка:

Това, че Борисов е сговорчив не бива да се счита като слабохарактерност, подчерта председателят на Народното събрание

Ние сме готови да участваме в управлението. Аз лично, и тук се различаваме с Делян Добрев, нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите, защото само участието в управлението на финансите, които в последните две години са докарани в това състояние, е гаранция за излизане от тази ситуация, защото е носене на отговорност. Това заяви пред bTV председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков.

Според него това е правилният начин, „а не да се стои в засада и да се коментират чужди грешки, без да се виждат собствените“.

„Това, че Бойко Борисов е сговорчив и има огромното желание да има резултат, поради което остана в парламента – не бива да се разчита като слабохарактерност. Много добре знаем, че сме първа политическа сила и на следващите избори пак ще бъдем, но не лежим на тази слава и по никакъв начин не искаме нашите колеги да считат, че подкрепата на ГЕРБ е индулгенция за ГЕРБ“, добави той.

Председателят на НС заяви, че ГЕРБ иска да се върви в посока стабилно управление и споделена отговорност в изпълнителната власт.

„Тази споделеност включва паритетен принцип. По-голяма експертност и по-малко политическо натоварване. Оттук нататък, ако това бъде заявено от нашите партньори в преговорния процес в момента, тогава ще говорим за имена и няма да налагаме стигма върху нито едно име“, каза още Желязков.

По думите му политическият диалог между първите и вторите е единствената устойчива гаранция да имаме стабилно правителство.

„Горе-долу имаме яснота за част от структурата и поименния състав на идеите на колегите, с които продължаваме разговорите по политики. Надяваме се, че до вторник ще имаме някаква яснота по техните виждания (бел. ред. на ПП-ДБ)“, добави Желязков.

Той допълни, че за ГЕРБ е важно, когато отидат да получат първия мандат, да имат конкретен кандидат за министър-председател и „това ще бъда политическо послание за възможностите за кабинет с подкрепа за първия мандат, както и за политическия процес“.

„Сякаш сме заложници на имена и на структура, а процесът трябва да е различен. Ако имаме общи виждания по политиките, а считам, че имаме такива – да ги облечем в законодателни инициативи, по които имаме пълно съгласие“, заяви още председателят на НС.

„По никакъв начин ние не казваме кои са приемливи или неприемливи за нас. Някои колеги изразяват тази позиция, но тази позиция ще намери своята политическа реализация в решение на Изпълнителната комисия (бел.ред. на ГЕРБ). Защото за нас е по-важно да има отговорно управление, а не лични отношения“, категоричен е Желязков.

Той очаква още в утрешния ден ПП-ДБ да представят имената от проектокабинета си. „Ние искаме да знаем – даването на подкрепа какъв вид политическа отговорност е? И дали според нашите партньори това означава, че като не участваме с имена, а даваме подкрепа, имаме някакво квазиучастие, или ще споделим отговорността. И тези имена, които биха били потвърдени, отречени и декларативно посочени, най-късно утре според мен, биха били гаранция за устойчивост на управлението“, коментира още Росен Желязков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети