Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Желязков: Опонентите ни искат служебен кабинет, за да разклатят доверието и да счупят държавата

Политика

Желязков: Опонентите ни искат служебен кабинет, за да разклатят доверието и да счупят държавата

Снимка:

Кампания на ГЕРБ не беше агитационна, не беше кампания на фалшиви новини и внушения, които целят да разклатят и без това крехкото обществено доверие. За нас е важно да бъдем близо до хората. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ в Благоевградска област Росен Желязков на среща с избиратели в Гоце Делчев, където бе заедно с областния координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андрей Новаков, областния секретар на партията Даниела Савеклиева, евродепутата Асим Адемов и кандидатите за народни представители Никола Джингаров, д-р Емил Тончев, Александър Мацурев, Ваня Кехайова, Денис Шенгов и Александър Петков.

По думите му опоненти на ГЕРБ, които имат един общ, основен инспиратор в лицето на държавния глава, искат служебен кабинет, за да направят безполезна изборна поредица и така да разклатят доверието и да счупят държавата.

„Противопоставяме се срещу тях с един пълен и успешен мандат, с изпълнени и дори надминати ангажименти. Иновации, висока производителност, по-високи доходи - това предлагаме ние в отговор на компроматите”, заяви той.

Той подчерта, че България е на второ място след Естония по най-нисък външен дълг, а последните 12 години имаме ръст на годишна база между 3,5-4%, с който сме в челните позиции сред европейските държави.

„Чухте ли от опонентите ни алтернарива за икономическо развитие? Чуваме само опорни точки, споделяни по един и същи начин, което ни напомня за негласната коалиция през 2013. Като отговор на нашата успешна борба срещу корупцията, цели олигархични кръгове хвърлиха огромни ресурси, за да замъглят картината с компромати”, каза още Росен Желязков.

„Нашата сила е в това, че не подвеждаме никого”, каза областният координатор на ГЕРБ и евродепутат Андрей Новаков.

 Министърът на младежта и спорта направи първа копка на спортно игрище в Щръклево Министърът на младежта и спорта направи първа копка на спортно игрище в Щръклево

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС и министър на младежта и спорта Красен Кралев откри обновената зала по борба в Сливо поле и площадка за стрийт фитнес. Изцяло реновираната тренировъчна зала бе обновена със средства на Общината, а площадката на открито е финансирана от Министерството на младежта и спорта. Красен Кралев връчи на кмета на Сливо поле Валентин Атанасов техническия паспорт на завършения проект.

На откриването присъства и почетният председател на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, шампиони и треньори по борба, както и кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС Пламен Нунев.

По-късно Красен Кралев направи първа копка на ново спортно игрище в село Щръклево. То ще се намира непосредствено до училището, а Община Иваново ще изгради за собствена сметка и открито волейболно игрище. Още две площадки ще се направят в градовете Борово и Бяла.

Игралните полета на футболните игрища ще бъдат с размери 20/40 м. Във всеки терен ще бъдат вложени по 150 000 лева, отпуснати от Министерството на младежта и спорта. 

„Продължаваме да градим в област Русе. Над 500 млн. лв. бяха инвестирани в спортната инфраструктура по време на трите правителства на ГЕРБ. До момента никой друг не е правил подобни инвестиции в сектора. Щастлив съм, че и в Сливо поле вече ще има по-добри условия за спорт, а още това лято децата на Щръклево ще могат да се възползват от новото футболно игрище", заяви Кралев.

Той припомни, че правителството е изпълнило ангажимента си да обърне внимание на спортната инфраструктура в училищата. „Стартирахме програмата за изграждане на физкултурни салони в учебни заведения, които нямат необходимите условия за провеждане на часовете по физическо възпитание. В първия етап от програмата бяха избрани 25 училища в цялата страна. Едно от тях е Професионалната гимназия по туризъм в Русе. Нашите планове са след 4 години да има още 100 нови салона. Ще изградим и спортни игрища във всяко българско училище", каза още Красен Кралев.

 Красен Кралев и кандидатите от ГЕРБ-СДС посетиха исторически обекти в Русе Красен Кралев и кандидатите от ГЕРБ-СДС посетиха исторически обекти в Русе

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Красен Кралев и кандидатите за народни представители посетиха исторически обекти в Русе днес, с което символично закриват предизборната си кампания.

Наред с изцяло възстановената преди няколко години Къща-музей „Баба Тонка" и римската крепост „Сексагинта Приста", те се разходиха и на русенския Кей, изцяло реконструиран по време на управлението на ГЕРБ с европейско финансиране.

„Русе има прекрасен и поддържан музеен комплекс. Градът, който във визитката си пази над 100 неща, случили се за първи път тук и наричан „малката Виена" заради архитектурата си, може да се развие още повеч като притегателен туристически център", заяви Красен Кралев.

По думите му, основните цели в сектора за следващия управленски мандат 2021 – 2025 г. са съхранението, възстановяването и гарантирането на развитие на туризма у нас в новите реалности, както и утвърждаването на България като предпочитана туристическа дестинация. В пандемични и извънредни ситуации популяризирането на туристическите атракции ще става по нов, модерен начин чрез онлайн платформи и нестандартно представяне на музейни събития.

„Културно-историческите забележителности водят до преки икономически ползи за всяко населено място или регион, затова ще ги стопанисваме по начин за привличане на повече туристи в отделните райони. Туристическите атракции - публична държавна собственост, ще бъдат приоритетно финансирани, за да се популяризират и развият", заяви още Кралев.

Педагози от Велико Търново: Възвръщането на авторитета на българския учител е безспорно постижениеПедагози от Велико Търново: Възвръщането на авторитета на българския учител е безспорно постижение


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев /водач на листите на ГЕРБ – СДС в Стара Загора и Шумен/ и кандидатите за народни представители на коалицията от Великотърновски регион проф. д-р Любомира Попова, Станислав Стоянов, Вероника Михайлова и Никифор Тодоров обсъдиха с преподаватели и училищни директори от областта постиженията и перспективите в сферата на образованието. Над 80 учители от старопрестолния град и региона се включиха в онлайн срещата „Образование за следващото поколение”.

Проф. Попова подчерта реформаторския заряд на сегашния екип на МОН и енергията, която внася лично министър Вълчев, който само през последните 4 години многократно е бил във великотърновския район. Всъщност, с неговата лична намеса беше спасено от закриване и училището в Поликраище.

„Разговорът за образованието е разговор за нашето общо бъдеще. Иска ни се той да бъде положителен и градивен“, подчерта образователният министър.

„Направеното е много, но политиките в образованието изискват устойчивост, за да усетим резултатът“, подчерта Вълчев и припомни, че ако днес не сме доволни от българското образование, това са резултатите от предходни политики.

За по-нататъшното ускорено социално-икономическо развитие и модернизацията на обществото е от особено значение политиките в образованието да продължат. В следващите години системата ще разполага с много по-голям ресурс както за поддържане ръста на заплатите на учителите, така и за привличане на млади кадри, за развитие на ключовите компетентности и уменията на 21-ви век, насърчаване на образователните иновации и повишаване мотивацията за учене, така и за мащабни проекти за обновяване на училищната среда.

Повишаването на заплатите на учители в детски градини и училища вече е факт и ги нарежда сред предпочитаните професии. Трайната тенденция, към която ГЕРБ се стреми е да поддържа техните нива с поне 125% над средната работна заплата в страната, а за преподаватели във висшите учебни заведения – със 140%. Увеличенията касаят и непедагогическия персонал. Повишаване на заплащането на психолози, логопеди, педагогически съветници и ресурсни учители и откриване на повече такива работни места са стъпки на МОН, които професионалните организации високо оценяват.

Над 80 преподаватели от великотърновска област взеха участие в дискусията „Образование за следващото поколение”.

Григор Горчев: Повишаване на доходите и модернизиране на образователната система е основен ангажиментГригор Горчев: Повишаване на доходите и модернизиране на образователната система е основен ангажимент

Наш дълг е да осигурим достойно възнаграждение за преподавателския труд, за да се върне респектът към професията. Заплатите на учителите се увеличиха през последните четири години от 90% на 125% от средната за страната. Повишаването на доходите в образователната система и нейното модернизиране са основен наш ангажимент и занапред. Това заяви по време на онлайн среща с учители и директори на учебни заведения от Плевенска област проф. д-р Григор Горчев, водач на листата на ГЕРБ и СДС в града.

„Пандемията донякъде амортизира и ампутира образованието, най-вече медицинското образование, но пък ни научи да работим в електронна среда, което е крачка напред и основа, над която ние да надграждаме и да модернизираме образованието”, добави още той. „Предстои да се работи за това държавата, общините и училищата съвместно да формулират основните политики и инициативи за развитие на регионите, така, че те да са от пряка полза за хората. За нашия регион е много важно развитието на дуалното обучение. При срещите ми с бизнеса в областта се поставя въпросът за липсата на квалифицирани кадри, затова за Плевен виждам потенциална възможност за развитието на дуалното обучение. Заложили сме и програма за квалификация на преподаватели по дигитална креативност. Засилва се работата с информационни технологии и за програми, базирани на изкуствен интелект и подготовката на преподаватели за системата на училищното образование”, каза пред участниците Мирослав Петров.

Изграждат се модерни STEM центрове в над 260 училища, като са осигурени през последните две години 40 млн. лв. „Доброто образование означава добро икономическо развитие на страната ни”, каза още Албена Тотева.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още