Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Желязков: От концесията на летище София има само ползи

Политика

Желязков: От концесията на летище София има само ползи

Желязков: От концесията на летище София има само ползи - Tribune.bg
Снимка:

БСП и ДБ атакуват сделката с три „Н“ – некомпетентност, неграмотност и несъстоятелност, обяви министърът

„Видяхме новата коалицията между „Демократична България“ и БСП в координирана акция, като партизански набег. Двете партии, с едни и същи тези, атакуваха с три „Н“ – некомпетентност, неграмотност и несъстоятелност елементи от сделката и подхода на българската държава за отлагане на годишните концесионни възнаграждения“.

Така министърът на транспорта Росен Желязков коментира критиките на опозицията към концесията на летище София, предаде БГНЕС.

Според левицата и т. нар. градска десница правителството се готви „да подари милиони“ на концесионера, отлагайки годишните възнаграждения.

„Договорът беше подписан през лятото на миналата година”, напомни министър Желязков, според когото от концесията има само ползи за българската държава. Според него числата го показват най-добре, тъй като за срока на договора в летището се очаква да бъде финансирано с около 2 млрд. лв. Освен това парите от първоначалното концесионно плащане вече са разчетени в приходната част на държавния бюджет за тази година.

„Ако не влязат с какво ще бъдат заместени?“, попита той при евентуално разваляне на сделката. Процедурата е наблюдавана от Световната банка като консултант и е финансирани от множество международни финансови институции, които не финансират непрозрачни сделки, категоричен е Желязков.

Авиацията е един от най-засегнатите сектори в COVID-пандемията. Пътникопотокът на летище София също е намаля. Това нямам как да не се отразява на паричния поток, припомни още той.

„Вярно ли е, че се водят разговори, че ако се постигне прекратяване на сключения договор, следващо правителство ще обяви нова процедура, със силно занижени критерии, ще предостави летището на друг оператор?“, отправи въпрос транспортният министър към опозицията. Той припомни още, че концесионерът е летищен оператор, а собствеността остава изключителна държавна собственост.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати