Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Желязков: Приключваме успешен мандат, спазихме обещанията си

Политика

Желязков: Приключваме успешен мандат, спазихме обещанията си

Желязков: Приключваме успешен мандат, спазихме обещанията си - Tribune.bg
Снимка:

В дебат по NOVA се изправиха Росен Желязков от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП.

„ГЕРБ приключва един изключително успешен мандат. Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти” не само изпълни предизборните ангажименти, които поеха през 2017 г. В голяма част от показателите ги надминаха. 2017 г. прогнозата беше за настоящата година БВП в размер на 110 млрд., сега сме на 124 млрд. Минималната работна заплата се увеличи с 1/3 - от 460 лв. до 650 лв. Минималната пенсия се увеличи почти два пъти - на 300 лв. Средната заплата достигна 1 500 лв. След Естония ние имаме най-ниския процент на дълг към БВП - около 23%. Ние изключително добре управляваме нашите публични финанси. Всяка година имаме ръст на икономиката не по-малък от 3.5%.", каза Росен Желязков.

„България трябва да тръгне в друга посока. Искаме да дадем нова визия, нов път за управление на страната. Искаме България на образована и здрава нация. Искаме България, която да развива силна икономика. Искаме България, в която да се спазва държавността, да се уважават институциите. Искаме България, в която да няма корупция”, посочи Свиленски.

Управлението на COVID кризата

„Миналата година, както всички останали държави, станахме обект на една безпрецедентна пандемия. Здравната ни система, напук на всички прогнози, се оказа подготвена и успя да устои на предизвикателствата. Благодарение на човешкия ресурс, на материалната база и средствата, които се увеличиха с 2 млрд. в здравната система”, категоричен бе Росен Желязков.

„От първия ден на кризата казахме, че трябва да има държавна политика по управление на кризата. Казахме, че трябва да се задейства планът от 2008 г. за пандемичните ситуации. Казахме, че населението трябва да се тества масово и безплатно, което се прави във всички държави, само България още не. Казахме, че трябва да има чисти болници. Всички болници в рамките на тази криза бяха напълнени с COVID отделения ”, коментира Свиленски.

Справянето с икономическите и социалните последици от пандемията

„Безпрецедентна ситуация с пандемията. Мерките, които бяха предприети, макар и да се търпят упреци за тяхната недостатъчност по размер и по отношение на времева рамка за доставяне са изключително смислени, полезни и дадоха възможност в социален план да се запазят 300 000 работни места. Това са факти, които няма да се уморим да повтаряме. Те се признават и от нашите социални партньори. Беше ангажиран национален ресурс - 3 млрд. лв. - безпрецедентно за нашата история”, обясни Желязков.

„Втората част от дейността на правителството след тази криза - компенсирането на българските граждани - социално икономическите мерки, отново, според нас, претърпяха провал. Всяка мярка, която предложиха - било то 60/40, 80/20, всички те закъсняха. Сега, отвориха бизнеси, отново никой не мисли за онези малки и средни бизнеси”, е на мнение Свиленски.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети