Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Живко Тодоров против Териториалния план на Стара Загора - липсва конкретика и погребва региона

Политика

Живко Тодоров против Териториалния план на Стара Загора - липсва конкретика и погребва региона

Живко Тодоров против Териториалния план на Стара Загора - липсва конкретика и погребва региона - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ-СДС ще се противопостави категорично, трябва да се преработи изцяло със срокове и бюджет, да бъде обсъден от местните общини

„Проектът на Плана за възстановяване и устойчивост, изработен при управлението на ГЕРБ-СДС през април 2021 г. и оставен на следващото служебно правителство, не включваше никакви междинни или крайни срокове за затварянето на мощности в комплекса „Марица-изток”. Този план е наличен за проверка онлайн”, обяви на пресконференция кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 27-ми избирателен район Красимир Вълчев и експерти.

При миналогодишното служебно правителство в Плана се появи тезата за паро-газова централа в „Марица-изток”, но кабинетът на Кирил Петков я премахна и вкара на нейно място проекта за голяма акумулираща мощност от батерии. Освен това в Плана за пръв път се появява дата 2025 година като междинен отчетен период за намаляване на въглеродните емисии в електропроизводството с 40% спрямо изходните нива от 2019 г., респективно на мощностите, работещи на въглища - отчетено в данните през 2026 г., подчерта Тодоров. Той предостави на медиите разпечатка от Плана за възстановяване и устойчивост, от която се вижда, че за област Стара Загора като референтни точки са взети 2026 г. и 2038 г. - най-късната планирана дата за приключване на поетапното извеждане от експлоатация на въглищните мощности. В Териториалния план и частта с индикативната хронология на засегнатите работни места за Стара Загора в записано, че след 4 години най-малкото 12 хиляди работни места ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори поради намаляване на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете. А до 2038 г. се очаква да бъдат засегнати още 15 хиляди работни места поради спирането на използването на въглища.

Тодоров подчерта, че е пратено писмо заедно с кметовете на Раднево и Гълъбово до вицепремиера Пеканов и служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което се изразява несъгласие. В плана няма и конкретика, според кмета – няма бюджет, разчети и срокове.

„Дали ще има соларни паркове, кога ще бъдат изграждани и на каква стойност, върху каква земя, колко декара? Батериите къде ще бъдат позиционирани? Абсолютно никаква конкретика там няма. По отношение на водорода - също. Има само пожелателни изречения, но ние не можем да вярваме на обещания и пожелания. Затова когато се правят тези планове, в тях трябва да е заложена конкретика относно източниците на финансиране, сроковете и абсолютно всичко, за да знаят хората какво ще се случва с тях, какви работни места ще имат и съответно - какво ще трябва да правят те, за да си изкарват препитанието”.

Според Живко Тодоров датата 2026 г. е абсолютно нереалистична.

„Не сме готови за това и тя трябва да бъде променена. Освен това целият план трябва да бъде преработен, защото той в момента представлява един хвърчащ документ, който няма абсолютно никаква стойност, освен че ни обвързва като държава и регион да се откажем от определени придобивки, които имаме към момента”, обобщи Живко Тодоров. Планът просто погребва региона, добави Тодоров и попита кой го е изготвил и как се поставя на обсъждане.

„След като ИТН са против, кои остава да са го направили? Потърсете мненията на „Продължаваме промяната” и на „Демократична България”, защото някой трябва да излезе и да застане с името си зад териториалния план и да каже защо иска да затрие цял един регион - обърна се Тодоров към медиите. „В интервю на Кирил Петков онзи ден видях, че той се разграничава от това, заявявайки, че те подкрепят миньорите”. Кметът на Стара Загора даде да се разбере, че едно бъдещо правителство на ГЕРБ-СДС ще се противопостави категорично на Териториалния план

„При всеки друг сценарий ще последва подписка и гражданско неподчинение. И аз ще бъда на първа линия - ако не го направя ще е предателство спрямо хората от региона” - категоричен бе Живко Тодоров.

„Улисани в далаверите си, Асен и Кирил решиха да изтеглят голяма част от средствата, които бяха предвидени за Маришкия басейн по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с газопроводи, индустриални зони и развитие на нови производства, и да ги насочат за... батерии. Помните аферата „Джемкорп”, която беше писмо за намерения, после стана уж договор, и накрая го разтрогнаха този договор, защото си пролича, че тази офшорка имаше задачата да усвои 1 милиард евро, които трябваше да дойдат тук, в Маришкия басейн. Те предлагаха 6000 карго контейнера да бъдат струпани и отровни батерии, които след 5 години трябваше да се рециклират или да бъдат заровени някъде в територията на „Марица-изток”. Никъде в света няма такива мощности от батерии. И те не са необходими, защото това е незряла и скъпа технология”, заяви от своя страна  Жечо Станков, бивш зам.-министър на енергетиката.

„Петков и Василев продадоха интересите на България срещу корупционния проект за батериите. Ако ги оставим, ще затрият и „Марица-изток”, предупреди Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ-СДС, ексминистър на образованието и науката. „Марица-изток" е златната кокошка на България в момента, заедно с АЕЦ „Козлодуй”. Същевременно получаваме ужасно тревожни сигнали, че над 15 предприятия на чуждестранни инвеститори се готвят да затворят или да напуснат България заради високите цени на газа. Това ни донесе „Промяната”. Тепърва ще търпим резултатите под формата на стагнация, по-нисък растеж в резултат на тяхното управление. Ако ги оставим да продължат започнатото, на път са да ни вкарат и в енергийна криза, и да затрият „Марица-изток”. Разбрах, че ще „спасяват комплекса”. Но най-доброто, което могат да направят, е да ни спасят от тях самите”, заключи Вълчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети