Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Журналистът от „Ди Велт“: Имало е уговорка между Киев и София, знаели са крайната дестинация

Политика

Журналистът от „Ди Велт“: Имало е уговорка между Киев и София, знаели са крайната дестинация

Журналистът от Ди Велт: Имало е уговорка между Киев и София, знаели са крайната дестинация - Tribune.bg

БТВ взе интервю на ресорния журналист на „Продължаваме промяната“ в немската медия Филип Фолкман-Шлюке

„Установих, че България е една от страните с голямо оръжейно производство и в частност съветски калибри, започнах да проучвам ситуацията в България и се свързах с тогавашния министър-председател Кирил Петков. Но преди всичко проучвах откъм украинска страна, защото дотогава украинското правителство не беше излизало с информация по темата. Изненадах се от това, което чух, и от готовността да говори на украинския външен министър Димитро Колеба, който ми разказа, че посещението му през април е било „тайна мисия“, на която е бил изпратен лично от Зеленски, с цел да доведе България до решението за подкрепа към Украйна. И си казах, че този аспект изглежда интересен“.

Това обяснение как е решил да пише за героизма на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ при изпращането на оръжия за Украйна даде пред БТВ журналистът от „Ди Велт“  Филип Фолкман-Шлюке.

Фолкман-Шлюке има несъразмерен с общите си материали брой статии, възхваляващи „промяната“ в България и персонално Кирил Петков. Той напоително отразява и протестите от лятото на 2020 година и първите политически стъпки на новоизлюпените тогава политици Петков и Василев.

В новата си статия той дава думата на бившия премиер, който директно се хвали как с препродажба през посредници заобикалял коалиционните си партньори от БСП и решението на парламента да не се изпраща въоръжение на украинците.

Според Фолкман-Шлюке България е особен случай, защото „от една страна може да предложи муниции и съветско оборудване, а от друга страна има правителство, което не можеше да задвижи процеса“.

„От една страна Кирил Петков, от моя гледна точка много прозападно, проевропейски настроен и от другата страна – социалистическата партия, която най-малко исторически е свързана с Русия. Социалистическата партия ясно заяви намерения за прекратяване на коалицията при изнасяне на оръжия за Украйна. Това беше едно особено стечение на обстоятелствата, което не се наблюдаваше в други държави и в тази връзка мисля, че в крайна сметка се стигна до морала от страна на Петков, след като Украйна директно е попитала за помощ“, казва пред БТВ Филип Фолкман-Шлюке.

Кулеба му разказал, че именно през април Украйна е била в голяма нужда от муниции.

„Голяма част от германците намират това решение на българското правителството за смело“, обяснява той.

Според журналистическите му разследвания доставянето на оръжия винаги е било индиректно и Украйна също го потвърждава.

„Всичко се е случвало чрез посредници, през Румъния, Полша и Унгария. Това мога да го потвърдя със сигурност. Тук особеното е, че е имало уговорка между Киев и София. Българското правителство е експортирало доставките към тези държави не безцелно, то е знаело че крайната дестинация е Украйна, и това е бил обмислен ход. Можем да го наречем формалност или политически трик, но е истина че този политически трик се случи точно, когато Украйна можеше да изгуби войната и в Германия това решение се приема по-скоро като правилен инструмент на действие“, продължава разказа от гледна точка на Германия журналистът.

Той подчертава, че не разследвал кои са фирмите-доставчици, мислел че това може да бъде обект на разследване от страна на българските журналисти.

„Когато като журналист разполагам от една страна с директна комуникация с украинския външен министър и голяма част от украинското правителство, които потвърждават тази политическа уговорка, а от друга страна имам бившият премиер на България, който е пряко свързан с тази уговорка, най-малкото, което имам в този момент, е цялостната картина на политическия процес. В моята история става въпрос за това да публикувам този политически процес, да покажа на читателите непознатото дотук“, обяснява Филип Фолкман-Шлюке подбора на темата и източниците си.

Като журналист използвал принципа на двата източника.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети