Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. 28 декември – Международен ден на киното

Шоу

28 декември – Международен ден на киното

рекламен постер на синематографът на братя Люмиер
Снимка:

рекламен постер на синематографът на братя Люмиер

124 години от първата публична прожекция, организирана от братятаа Люмиер

На този ден през 1895 г. в парижкото „Гран кафе“ се състои първата публична прожекция на „движещи се фотографии“, с помощта на кинематографът, изобретен от братята Антоан и Луи Люмиер.

На демонстрацията били представени десет кратки серии, като всяка една от лентите била по 17 метра дълга, а заснетият на нея филм – с времетраене средно по 50 секунди.

Сред тях бил и първият филм на братя Люмиер – "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Заснет малко по-рано през същата година с кинематографа на Леон Боули и патентован през 1894 г., той се превръща и в първият филм в историята на кинематографията като цяло.

Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време (1895)Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време (1895)

През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури бързо завладяват света, като най-значително влияние оказват "Пристигането на влака на гара Ла Сиута (L'Arrivée d'un train à La Ciotat)" и "Производство на кокс (Carmaux, défournage du coke)", които се смятат и за първите документални филми в историята на киното.

За първата комедия пък се посочва "Градинарят (Le Jardinier)", заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895 г. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди, а в ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал. Сцената също е включена в първата платена прожекция, състояла се на днешната дата.

И въпреки че братята Люмиер смятали, че кинематографът е само едно интересно техническо изобретение и съвсем не предполагали голямата му роля в контекста на бъдещето, днес киното без съмнение е едно от най-обичаните и предпочитани визуални изкуства в цял свят. По този повод на 28-ми декември празнуваме Международния ден на киното и отбелязваме първата публична прожекция.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още