Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Ален Делон с почетна „Златна палма“ в Кан

Шоу

Ален Делон с почетна „Златна палма“ в Кан

Снимка:

Въпреки протестите - френският актьор през сълзи взе своята награда

Легендата на френското кино Ален Делон получи почетната „Златна палма“ на кинофестивала в Кан. Това бе признание за цялостното му творчество и се случи въпреки протестите на феминистки асоциации, отбелязаха Ройтерс и Франс прес.

Седем пъти филми с участието на Ален Делон са били включвани в конкурсната програма на кинофестивала, но той никога не е получавал награда. На тазгодишното издание на фестивала в Кан несправедливостта беше поправена.

„Отдавна не съм плакал“, каза 83-годишният актьор, докато получаваше престижното отличие от дъщеря си Анушка под гръмките аплодисменти на публиката. Анушка нарече баща си боец и призна, че много се гордее с него.

В препълнената зала, в присъствието на френския министър на културата Франк Ристер, президента на фестивала Пиер Лекюр и фестивалния директор Тиери Фремо, публиката бе приканена да носи значки с думата „звезда“, напомнящи онази, която актьорът носеше на фестивала през 2007 г. „За мен тази чест е донякъде като отдадена посмъртно, но я получавам приживе. Ще си тръгна, но не и без да ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас“, посочи големият актьор.

Ален Делон допълни, че мисли също за двете жени в живота си, актрисите Мирей Дарк и Роми Шнайдер.

Присъждането на приза предизвика полемики в началото на кинофестивала. Феминистки обвиниха известния актьор, че е „расист, хомофоб и женомразец“. Активистки от американската асоциация „Жените и Холивуд“ стигнаха до това заключение, след като внимателно проучиха негови изказвания в миналото. Те внесоха петиция с 25 хиляди подписа Делон да не бъде „почетен“. Директорът на фестивала Тиери Фремо, обаче го защити, заявявайки, че не връчва Нобелова награда за мир, а награда за творчеството и таланта на френската кино легенда.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема