Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Американската киноакадемия се извини на индианката, която обясни отказа на Марлон Брандо да вземе „Оскар“

Шоу

Американската киноакадемия се извини на индианката, която обясни отказа на Марлон Брандо да вземе „Оскар“

Американската киноакадемия се извини на индианката, която обясни отказа на Марлон Брандо да вземе Оскар - Tribune.bg
Снимка:

Американската киноакадемия се извини с 50-годишно закъснение на индианската актриса и активистка Сашийн Литълфадър, която бе освиркана на церемонията по връчване на наградите Оскар, предаде Франс прес. През 1973 г. представителката на коренното население на Америка се качи на сцената на наградите Оскар, за да обясни защо колегата ѝ Марлон Брандо не е дошъл да приеме наградата си за най-добър актьор за филма "Кръсникът". Той отказа да приеме отличието заради отношението на Холивуд към американците от индиански произход. Докато разказваше това, обаче, актрисата бе освиркана, а после тя сподели, че охраната е попречила на актьора Джон Уейн да я нападне физически.

"Обидите, които получихте заради това изявление, бяха неоправдани и неуместни. Дълго време куражът, който Вие показахте, не беше признат. Заради това ние Ви поднасяме нашите най-искрени извинения и изразяваме нашето най-искрено възхищение към Вас", изтъква Дейвид Рубин, президент на киноаакадемията по онова време, в писмо, изпратено до актрисата.

Днес актрисата е на 75 години и споделя, че се радва, че толкова неща са се променили, откакто тя не е приела наградата Оскар преди 50 години.

"Трябва да запазим чувството си за хумор по този случай през цялото време. Това е нашият начин да оцелеем", коментира пред медиите Сашийн Литълфадър.


Етикети Оскар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети