Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Бившият готвач на Леонид Брежнев разкрива рецептите на Кремълската кухня

Шоу

Бившият готвач на Леонид Брежнев разкрива рецептите на Кремълската кухня

Бившият готвач на Леонид Брежнев разкрива рецептите на Кремълската кухня - Tribune.bg
Снимка:

Александър Глухов близо 12 години приготвял храната на първите мъже на съветската власт. На тази престижна работа попаднал случайно.

След напускане на службата си, се върнал да работи в едно малко кафене в родния си град, за да помага на престарелите си родители. Завършил хранително-вкусов техникум и започнал първоначално като готвач в санаториум „Светлана” на река Волга. Там талантливият готвач бил забелязан от сътрудници и членове на ЦК и Политбюро и бил поканен да работи в Москва. Тогава бил на 23 години. Стажувал за кратко и му били поверени главните блюда. Повишили му квалификацията и завършил задочно Московския институт със специалност „инженер-технолог по приготвяне на храна”. Седем месеца държавните органи проверявали всички негови роднини до 7-мо коляно.

Та Александър Глухов хранил Първия секретар на ЦК на КПСС Людмил Брежнев, Алексей Косигин - председател на министерския съвет, членовете на Политбюро на ЦК на КПСС Дмитрий Устинов и Александър Яковлев.

Александър приготвял на Брежнев сърна на шиш. За да бъде месото меко и крехко, го поливал със зехтин. Младо свинско пък киснели предварително в кефир. Гозбите правел на око и никога не ги опитвал. Толкова била опитна ръката му. Екзотични блюда почти не приготвял.

Всички високопоставени уважавали руската кухня. Много обичали да си похапват супа от раци по старинна руска рецепта, която готвачът намерил в една готварска книга от 1812 година. Според тях, вкусът на супата се получавал просто неземен. Приготвя се гъсто сварен рибен бульон и се оставя настрана. В отделен съд се варят раците. Опашките се отделят настрана. Маха се месото от щипките и се прекарва през ситно сито, добавя се масло и се вари 5 минути. Бульонът се застройва, пускат се рачешките опашки, а преди да се сервира в чинията се добавя получената паста от раци.

Алкохолните напитки били основно водка, но поне от 13 вида и били задължителните атрибути на членовете на Политбюро. Брежнев обичал да пие и лекарствата си с водка. Така по-добре се усвоявали според него. Неговите пристрастия се ограничавали със „Зубровка”. Толкова бил пристрастен към нея, че на охраната се налагало да я разреждат с преварена вода.

Висшите партийни членове умеели да пият без да се напиват. По думите на техния готвач, никога не ги е виждал пияни. Който умее да пие, просто си го умее и това е.

Всеки от номенклатурата си имал свой личен лекар, който вземал проби от всички приготвени блюда, а също на всеки три дена съставял ново меню. Трудно им било на чиновниците от висшия ешалон да спазват работен график, затова често вечеряли в 24 часа през нощта, а понякога и по-късно.

Дмитрий Устинов лично сам застройвал супата си с малко водка без да прекалява и обичал да я яде с дървена, изрисувана лъжица.

С идването на Михаил Горбачов на власт, персонала на правителствената резиденция започнал да се подменя. Така бил уволнен и Александър Глухов, готвачът на Леонид Брежнев.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети кухня, Кремъл

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати