Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Боливуд е изправен пред най-голямата криза в историята си

Шоу

Боливуд е изправен пред най-голямата криза в историята си

Боливуд е изправен пред най-голямата криза в историята си - Tribune.bg
Снимка:

Боливуд е изправен пред най-голямата криза в историята си, съобщава Франс прес и отбелязва, че киносалоните дори и в главния център на Боливуд - Мумбай, са затихнали. Индия е с 1.4 млрд. души население, а южноазиатският филмов гигант произвеждаше 1600 филма годишно. Повече от всяка друга страна, тук феновете почитат филмовите звезди като богове, а тълпите обичат премиерите.

„Това е най-тежката криза, с която някога сме се сблъсквали“, твърди пред АФП ветеранът Манодж Десай, собственик на киносалон в Мумбай. По думите му някои прожекции са били отменени заради липса на публика.

Смущаващо е, че около половината от боксофис приходите на филмите на хинди език от януари 2021 г. до август тази година са били дублирани южни предложения, казва главният икономически съветник на Държавната банка на Индия Сумия Канти Гош в неотдавнашен доклад.

„Боливуд, след десетилетия на разказване на истории изглежда се намира в точка на спад, различна от всяко друго сътресение, с което се е сблъсквал преди“, пише Гош.

Боливуд, както и други филмови индустрии, пострада от възхода на стрийминга, който започна преди пандемията, но се разрасна, когато милиони индийци бяха принудени да останат вкъщи. Около половината от населението на Индия има достъп до интернет, а стрийминг услугите, включително международни играчи като Netflix, Amazon Prime и Disney+ Hotstar, имат 96 милиона абонамента, според оценка на правителството.

„Регионалното кино не излизаше отвъд границите си. Но сега изведнъж всички започнаха да гледат малаяламско или махараштрийско кино и тогава осъзнаваш, че има режисьори, които разказват по-интересни истории“, казва филмовият критик Раджа Сен.

Критиците също така обвиняват Боливуд, че прави елитарни филми, които не намират отзвук в страна, в която 70% от населението живее извън градовете.

„За да привлечем хората в киносалоните, трябва да създадем преживяване за разказване на истории, което не може да бъде възпроизведено вкъщи“, смята операторът на няколко кина и търговски анализатор Акшайе Рати. Според него успехът в боксофиса, когато главния герой е звезда, вече не е гарантиран.

„Мисля, че публиката все още иска звездата, но тя иска звездата да участва във филм със завладяващо съдържание“, добавя той.

Зрители пред едно от кината в Мумбай, от своя страна, споделят за Франс прес, че истинският проблем според тях е, че много боливудски филми просто не са достатъчно добри.


Етикети филми, криза
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати