Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Днес големият Ал Пачино стана на 80 години

Шоу

Днес големият Ал Пачино стана на 80 години

Снимка:

Днес 80 години навършва великият и страшен Ал Пачино. Блестящо превръщайки се в безмилостен мафиотски бос или честен полицай, докосващ публиката под формата на сляп полковник или разсмивайки я в ролята на неудачен разбойник, че дори до ролята на самия дявол – за него нищо не е невъзможно, пише БГНЕС.

Животът му не е лек. Наистина.

Няма прости съвпадения, заяви американският гангстер Ал Капоне. Поне в живота на Ал Пачино със сигурност. Например дядото и бабата на актьора идват в Америка от сицилианския град Корлеоне - а по-късно герой със същото фамилно име Майкъл от „Кръстникът“ превърна театрален актьор, непознат за широката публика, в световна знаменитост.

Малкият Алфредо, заедно с майка си и многото ѝ роднини, живее в Бронкс, район, който тогава беше изключително престъпен. Баща му ги напусна, когато детето е на две години. Никога няма достатъчно пари, от развлеченията се радва на редки ходения до киното. След прожекция пред семейството и съседите си Сони (както го наричали приятелите му) преиграва филма, който е видял. Талантът на тийнейджъра се забелязва: започват да му поверяват роли в училищни постановки. Веднъж след пиеса един от зрителите се приближил до майка му: "Та това е бъдещият Брандо!". Стоящият наблизо Ал се оживил: "А кой е Брандо?"

След няколко неуспешни опита Сони все пак влиза в прочутото Актьорско студио, където усвоява уменията си според системата на Станиславски. Въпреки че не завършва обучението си, той се появи на Бродуей и е удостоен с престижната награда „Тони“. "Някои актьори играят своя герой. Пачино става него", каза наставникът му Лий Страсберг. Излизането от роля за Ал е болезнено: когато след пиесата „Ричард III“ в гримьорната му идва да изрази възхищението си Жаклин Кенеди, той дори не става от стола си „Все още бях кралят“, припомня си актьорът.

Първата филмова роля на Пачино – наркомана Боби във филма „Паника в Нийдъл парк“ 

беше толкова запомнена от Франсис Форд Копола, че той поставя на продуцентите на филма „Кръстникът“ ултиматум: това е Майкъл Корлеоне и точка. А за ролята претендират Робърт Редфорд, Джак Никълсън, Уорън Бийти и младия Робърт Де Ниро. Внезапно за „джуджето“ (какъвто прякор му лепнали заради ръста му) застава и авторът на книгата Марио Пузо.

Отношенията на снимачната площадка са сложни. Ал прави всичко по свой начин и шефовете се готвели да го уволнят, но след това виждат сцената, в която Майкъл уби капитан Маклъски и Върджил Солоцо – Турцина ,промени решението си.

Кръстникът донесе на актьора първата номинация за Оскар.

Ал пренебрегна церемонията: болно му било, че академиците смятат неговия Майкъл за второстепенен герой и цялото внимание се насочва към Марлон Брандо. Пачино все пак получи заветната статуетка, но едва след 20 години и от осмия опит - за ролята на сляп пенсиониран военен мъж в драмата "Усещане за жена". Известната сцена на танго от този филм била репетирана в продължение на седмица и заснемана в продължение на три дни.  

 


Коментари (1)

Тартаковер Не разбрах кой е автора на тази публикация, но който и да е, поздравления! Ал Пачино е гросмайстор в киното от онези най-великите. Холивуд често е правил слаби актьори звезди, благодарение на могъща реклама. А Пачино няма нужда от нея. Той не изиграва героя си
във филма. Той самият го създава.
25.04.2020 14:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема