Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Георги Господинов стана първият българин с номинация за „Booker“

Шоу

Георги Господинов стана първият българин с номинация за „Booker“

Георги Господинов стана първият българин с номинация за Booker - Tribune.bg
Снимка:

Писателят Георги Господинов с международно признание за романа си „Времеубежище“. Българинът е номиниран за престижната награда „Booker“ за книгата си, чиито превод на английски език е направен от Анджела Родел.

Романът разказва за откриването на „клиника за миналото”, която предлага обещаващо лечение за страдащите от Алцхаймер: всеки етаж възпроизвежда едно десетилетие с най-малки подробности, пренасяйки пациентите назад във времето.

В тазгодишния дълъг списък от 13 автори има три езика - български, каталунски и тамилски - които не са се появявали досега.

Те избраха дългия списък измежду 134 книги, публикувани между 1 май 2022 г. и 30 април 2023 г. и представени за наградата от издателите.

Наградата от 50 000 паунда се присъжда ежегодно за роман или сборник с разкази, написани първоначално на какъвто и да е език, преведени на английски и публикувани в Обединеното кралство или Ирландия. Паричната награда се поделя поравно между автора и преводача на спечелилата книга.

Миналогодишният победител беше „Гробница от пясък” от Гетунджали Шри в превод на Дейзи Рокуел. Това е първият роман, преведен от хинди, който печели наградата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати