Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Илън Мъск с дял от близо 3 млрд. долара в Туитър

Шоу

Илън Мъск с дял от близо 3 млрд. долара в Туитър

Илън Мъск с дял от близо 3 млрд. долара в Туитър - Tribune.bg
Снимка:

Това го прави един от най-големите акционери в компанията

Илън Мъск е придобил дял от 9.2% в Туитър, показва документ за ценни книжа в САЩ, информира Би Би Си.

Новината предизвика рязък скок на акциите на компанията с 25 на сто.  Според Комисията за ценни книжа и борси основателят на Tesla е купил 73 486 938 акции в социалната мрежа на 14 март. Те са на обща стойност 2.89 милиарда долара.

Този дял го прави един от най-големите акционери в компанията. Той е повече от четири пъти по-голям от дяла на основателя на Туитър Джак Дорси от 2,25%.

Милиардерът е редовен потребител на социалната мрежа и има над 80 милиона последователи. Покупката на акции в компанията идва на фона на скорошните изявления на Мъск, че "сериозно обмисля" да създаде собствена социална комуникационна платформа.

В края на миналия месец той дори попита своите последователи дали смятат, че Туитър насърчава свободата на словото.

„Свободата на словото е от съществено значение за функциониращата демокрация. Вярвате ли, че Туитър стриктно се придържа към този принцип? Необходима ли е нова платформа?“, попита Мъск.

Факт е обаче, че той редовно използва Туитър, за да споделя актуални новини около компаниите, които притежава, включително SpaceX и Neuralink. Милиардерът също така е известен със споделянето на мемове, което увеличава популярността му сред феновете.

Някои негови публикации обаче предизвикаха противоречия.

Миналата година той отговори в Туитър на твърдението, изказано от ръководителя на Световна програма по прехраната към ООН (WFP), че „само 2% от богатството на г-н Мъск могат да помогнат за справяне с глада в света“.

През октомври милиардерът каза, че ще продаде 6 милиарда долара акции на Tesla и ще ги дари на WFP, при условие, че му бъде разяснено „как точно 6 милиарда долара ще решат световния глад“.

Миналата есен оценката на неговата автомобилна компания Tesla надхвърли пазарната стойност от 1 трилион долара, което я направи петата подобна фирма в света, която достигна крайъгълния камък, след Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet, собственик на Google.

Скоро след това Мъск влезе в Туитър, за да попита последоветлите си дали трябва да продаде 10% дял от производителя на електрически автомобили.

Повече от 3,5 милиона потребители на Туитър изразиха своето мнение по въпроса, като близо 58% гласуваха в полза на продажбата на акции, което доведе до продажбата на акции на Мъск през ноември на стойност около 5 милиарда долара.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети