Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Издателство за пътувания препоръчва среща с мечки в Словакия като топ дестинация за лято 2019

Шоу

Издателство за пътувания препоръчва среща с мечки в Словакия като топ дестинация за лято 2019

Снимка:

Две държави от Балканите попадат в класацията

Неочакван лидер сред европейските дестинации за лято 2019 е Словакия, твърди класацията на авторитетното издателство за пътувания „Lonely Planet“. Неособено популярната като туристическа дестинация Словакия води листата, макар да няма излаз на море.

Страната е препоръчана заради възможностите за туризъм във Високите Татри. Планинските върхове, водопади и възможността за среща с кафява мечка са сред основните плюсове на този маршрут според авторите на класацията.

Испанската столица Мадрид е на второ място, а на трето е Арктическия крайбрежен път на Исландия. Според редакторите на „Lonely Planet“ областта Херцеговина на балканската държава Босна и Херцеговина заема четвърто място заради невероятната си природа и огромното разнообразие от скалисти планини, сини реки, красиви водопади и невероятни долини, покриващи страната.

Други три европейски града също попадат в топ листата от 10 избрани дестинации за предстоящия летен сезон.

Първият от тях е италианският Бари, като от България може да го посетите и с пряк полет на нискотарифна авиокомпания. Голяма забележителност в него, в т. ч. и за поклонническия туризъм, е базиликата „Св. Никола“, където са и мощите на светеца, покровител на банкери, мореплаватели и рибари.

Сградата на операта е сред най-величествените в Италия, а крепостната стена и рибния пазар са други любими места на посетителите. Градът е изходна точка за опознаване на регионите Пулия и Базиликата с традиционни градчета като Матера - Европейска столица на културата заедно с Пловдив, Алберобело с трулите и Лече, наричан столица на италианския барок.

Авторите на класацията са оценили по достойнство и природните дадености, и кръчмите на Шетлъндските острови в Шотландия. Шетлъндският архипелаг включва над 100 острова, от които населени са едва 15. Мястото привлича с геопарка си, представящ геологично разнообразие, изключително за континента и оценено от ЮНЕСКО.

Другите две типично градски дестинации в класацията са френският Лион и швейцарският Веве.

Лион ще привлече със сигурност повече посетители, надяват се редакторите на „Lonely Planet“ покрай Световната купа за жени на ФИФА. Друга изненада в класацията е мини държавата Лихтенщайн, която е отличена по повод 300-годишнината на княжеството, благодарение на разработената пътека, която позволява на гостите и жителите ѝ да я обиколят пеша. 

На последно 10-то място е хърватският полуостров Истрия. Той е сред препоръчаните от експертите като единствената морска дестинация с приказни заливи и градчета, построени във венециански стил.

По текста работи Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още