Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Как виждат света котките

Шоу

Как виждат света котките

Снимка:

Котките са отлични ловци както през деня, така и през нощта

Ако имате домашен любимец котка, сигурно често си задавате въпроса как тя вижда света. За всички е ясно, че зрението при животните е устроено далеч по-различно от човешкото и е свързано с оцеляването в природата.

Това важи и за котките, при които структурата на очите и организацията на зрението се различават коренно от тези на човека.  Те виждат света не толкова богат и ярък, колкото хората. 

Котките имат заоблени и доста големи очи с изпъкнала очна леща. Зениците им имат способността да се разширяват или стесняват като малка цепка, в зависимост от количеството получена светлина. При ярка светлина зеницата на котката се стеснява, а на тъмно място, се разширява. Това им помага да виждат перфектно и да бъдат отлични ловци не само през деня, но и през нощта.

Зрението на котките обаче си има и своите недостатъци, един от които е, че те не виждат добре на далечно разстояние и трудно долавят това, което се случва в далечината. Всички котки са късогледи и много обекти, достъпни за човешкото око, изглеждат неясни за тях.

Освен това нашите пухкави любимци не виждат ясно и близки до тях предмети, така както човека. Те трябва да се отдалечат от тях, за да ги фокусират. Причината е, че нямат очните мускули, необходими за прекрояване на очната леща.

Оказва се, че котките разпознават много малка гама от цветове. При тях ключови за възприемането на хора, животни и различни обекти са обонянието и осезанието. Ето защо цветът на дрехата не е от решаващо значение за котките. Те познават своите стопани главно по миризма и звук.

Цветовете, които различават са бяло, синьо, черно и всички нюанси на сивото. Червеното може да ги обърка.

Любопитен факт е, че при котките периферното зрение е по-добре развито от това на човека, а това им позволява ясно да откриват странични обекти като мишки.

Зрителното поле на човека е около 180 градуса, а зрителното поле на котката е около 200 градуса.                                                                                                                                               


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още