Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Катрин Деньов с почетен „Златен лъв“ на филмовия фестивал във Венеция

Шоу

Катрин Деньов с почетен „Златен лъв“ на филмовия фестивал във Венеция

Катрин Деньов с почетен Златен лъв на филмовия фестивал във Венеция - Tribune.bg
Снимка:

Неоспоримият актьорски талант на Деньов, съчетан с нейната изтънчена и неповторима красота, я превърна в лицето на френското кино, заяви Алберто Барбера

Известната френска актриса Катрин Деньов е удостоена с почетен „Златен лъв“ от филмовия фестивал във Венеция за принос към киното. Това съобщи ръководството на най-стария филмов фестивал в света, който ще се проведе от 31 август до 10 септември.

78-годишната Деньов, която е безспорна икона на френското кино, ще получи своя „Златен лъв“ на откриването на 90-то юбилейно издание на фестивала във Венеция.

 „Радост е да получа тази престижна награда на фестивала във Венеция, която обичам и познавам от дълго време, откакто Belle de jour на Луис Бунюел получи „Златен лъв“ навремето. За мен е чест да бъда удостоена с този почетен приз за принос към киното. Благодаря ви, най-добри пожелания!“, коментира Катрин Деньов новината.

„Впечатляващ брой филми, повечето от които имат големи международни успехи. Също толкова забележителен брой награди, които тя е получила на най-важните фестивали в света, плюс номинация за Оскар за най-добра актриса в главна роля, рядък успех за артист, който не е американец“, отбеляза артистичният директор на фестивала във Венеция Алберто Барбера.

„Неоспоримият актьорски талант на Деньов, съчетан с нейната изтънчена и неповторима красота, я превърна в лицето на френското кино, в дива, която не спира да се изявява, в истинска икона на големия екран“, каза още той.

Барбера изтъкна също, че Деньов - една от най-изявените представителки на „новата вълна“ на френското кино, е работила с такива известни и признати режисьори като Роже Вадим, Жак Деми, Луис Бунюел, Франсоа Трюфо, Роман Полански, Марко Ферери. Нейни партньори са били Жерар Депардийо и Марчело Мастрояни, от когото има дъщеря Киара, която също е актриса.

Отличието „Златен лъв“ за цялостно творчество, което Международният филмов фестивал във Венеция ще връчи на Катрин Деньов тази година, придобива особено значение след „Златния лъв“, който актрисата спечели за Belle de jour на Луис Бунюел през 1967 г. и наградата „Волпи“ за най-добра актриса, която тя получи за ролята си във филма „Place Vendome“ (1998) на Никол Гарсия.

Любопитен факт е, че през 2006 година френската актриса оглавява и журито на филмовия фестивал във Венеция.


Топ новини

виж още
Актуална тема