Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Кои са най-добрите градове за живеене за 2020 година

Шоу

Кои са най-добрите градове за живеене за 2020 година

Снимка:

Златото отива в Токио, който е един от най-бързите и най-ефективни при справянето с коронавируса

През 2020 г. концепцията за най-добрия град за живеене се промени. Вече не се стремим само да имаме възможности за развлечения и култура, екологичен въздух и заплата, с която да се издържаме и между другото да спестяваме. Търсим нещо, за което никога не сме предполагали, че ще трябва да се тревожим толкова много: здравето.

По тази причина годишната класация на списание „Global Finance“ е актуализирана. В търсенето на най-добрия град за живеене в света се включват обичайните параметри, но са добавени данните за смъртните случаи от COVID-19 на милион жители, като това се оценява с коефициент 3, за да му се даде приоритет.

По този начин, за да стане един град най-добрият в света, е необходимо да постигне добри резултати в икономическата мощ, научните изследвания и развитието, културното взаимодействие, обитаемостта, околната среда и достъпността (данни от доклада на „Global City Power“), както и доходите на глава от населението (данни от Световната банка). Но също така и за първи път през 2020 г. са включени данните за засегнатите от пандемията, предоставени от Университета Джон Хопкинс.

По тази причина някои от градовете, които рутинно са били в топ 10 или топ 20, са се сринали до много по-ниски позиции поради лоши данни в пандемията. Ето защо Брюксел се премести на позиция 43; Милано до позиция 40; и двата испански представители, Барселона и Мадрид, са паднали съответно на позиции 38 и 35.  

От друга страна, има градове, които се противопоставят на слизането от трона. Лондон, с отлични оценки във всички останали области, би бил категоричен победител в състезанието през 2020 г., но високият процент на заразени и високата смъртност от COVID-19 го свалиха на второ място.

Златото за най-добрия град за живеене в света отива в Токио, който е един от най-бързите и най-ефективни при справянето с вируса. Почти от първия момент Япония затвори границите и обяви, че отлага Олимпийските игри, като по този начин успя да задържи вируса за кратко време.

Класация на най-добрите градове за живеене през 2020 г.                                                                                     

1. Токио, Япония

2. Лондон, Великобритания

3. Сингапур, Сингапур

4. Ню Йорк, САЩ

5. Мелбърн, Австралия

6. Франкфурт, Германия

7. Париж, Франция

8. Сеул, Северна Корея

9. Берлин, Германия

10. Сидни, Австралия                                                                                                                                                                                                        


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още