Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Нощ на замъците в Чехия посреща посетители този уикенд

Шоу

Нощ на замъците в Чехия посреща посетители този уикенд

Снимка:

Над 100 исторически дворци и крепости отварят врати за широката публика

Началото на инициативата „Нощ на замъците“ е поставено през 2010 г. Идеята е на Института на националното наследство на Чехия и Министерството на културата. Тази година събитието ще се проведе в нощта на 25 срещу 26 август или тази събота срещу неделя, разказва сайтът www.czechtourism.com.

Замъци и дворци в Прага, Бохемия, Моравия, регионите на Карлови Вари, Пилзен и много други ще се включат в инициативата и ще приемат посетители. Туристите ще могат да разгледат интериорите, да изслушат лекции, да присъстват на рицарски турнири и концерти, да посетят базари на изделия на народните занаяти. В голяма част от обектите входът ще е безплатен.

Центърът на тържествата тази година е замъкът в Кинжварт като част от проекта "Чешките благородници в европейската дипломация". Той е бивша лятна резиденция на австрийския канцлер Клеменс Метерних (1773 - 1860). Метерних е прекарвал по-голямата част от времето си във Виена, но е обичал лятната си резиденция. За да ремонтира двореца, той е взел пари от американския милионер Ротшилд, а разплатил като го удостоил с благородническа титла. В замъка Кинжварт са гостували поетът Гьоте и някои руски царе. В колекцията на Метерних са амулет на лорд Байрон, сборник с молитви на Мария Антоанета, бюро на Александър Дюма - баща, и недопушена цигара на Наполеон Трети.  

 


Етикети Чехия, замъци

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема