Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Нови изисквания за филмите, кандидатстващи за „Оскар“ от 2024

Шоу

Нови изисквания за филмите, кандидатстващи за „Оскар“ от 2024

Нови изисквания за филмите, кандидатстващи за Оскар от 2024 - Tribune.bg
Снимка:

Академията въвежда стандарти за културно и расово разнообразие в номинираните филми

Американската академия за кинематографично изкуство и наука въвежда нови изисквания към претендентите за наградите „Оскар“. Това се случва след години критика за липса на културно и расово разнообразие в номинираните филми.

Отсъствието на чернокожи актьори или такива от малцинства сред номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията и се засили движението #OscarsSoWhite.

По време на церемонията през 2020 г. пък големи имена от филмовата индустрия като Натали Портман и режисьорът журналист Уаад ал Катеаб използваха тоалетите си, за да насочат вниманието към феминистки и политически проблеми, пренебрегвани от гилдията в Холивуд.

Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на чернокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г.

Така за тазгодишните „Оскари“ бяха поканени да гласуват 819 нови членове, от които 45% са жени и 36% не са бели. Академията отбеляза, че сега е удвоила броя на жените членове и е утроила броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности.

Освен това Академията излага четири „стандарта“. С прилагането им се надява да засили представителството и включването на участници с техните постижения както пред, така и зад камерата.       

За 96-те Оскари през 2025 г. само филми, които са изпълнили поне два от стандартите, ще се класират за наградата.

Критериите на Академията включват участието на поне един главен актьор или раздаването на 30% от второстепенните роли на актьори от слабопредставени етнически или расови групи. Освен това сюжетите на филмите могат да разказват и истории, фокусирани върху хора от същите групи. Други, които Академията определя като слабопредставени, са хора с увреждания, жени и ЛГБТ+ общността.

Според главния изпълнителен директор на Академията фокусът на обектива трябва да се разшири, за да отрази разнообразието в нашето глобално общество както в създаването на киното, така и в публиката, която ще се разпознае в него.

Тези изисквания ще се прилагат само за филми, направени през 2024 г. за церемонията по награждаването през 2025 г. и след това.

Продукциите, които ще се състезават за златната статуетка през 2022 г. и 2023 г., ще трябва да представят конфиденциален доклад за наличието на разнообразие в техния актьорски състав и екип. Те обаче няма да са задължени да покрият минималните изисквания.

Последните промени при провеждането на „Оскарите“ бяха въведени заради пандемията от коронавирус.

Заради нея церемонията по раздаването на следващите награди „Оскар“ ще се състои два месеца по-късно от обичайното -  на 25 април 2021. Освен това номинирани този път могат да бъдат и филми, дебютирали не в киносалоните, а в стрийминг платформи като „Нетфликс“.                


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети