Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Първата картина на Пол Гоген бе продадена на търг

Шоу

Първата картина на Пол Гоген бе продадена на търг

Първата картина на Пол Гоген бе продадена на търг - Tribune.bg
Снимка:

Платното смени собственика си за 80 000 евро

Първата картина на скандалния и истински талантлив френски художник Пол Гоген, на която е изобразена швейцарска хижа, беше продадена във Франция за 80 хиляди евро, обяви швейцарският вестник Матин.

„Аз съм велик художник и го знам, защото е така“, пише за себе си Гоген, който освен влюбен в таитянките живописец, е и моряк, банкер, брокер, а на края на живота си се изявява и като журналист.

На първото си платно, направено през 1865 година по скици на неговия учител по рисуване, Гоген изобразява хижа в Швейцария. Картината е подписана от легендарния художник, въпреки че тогава той е едва на 17 години.

Художникът изкуствено позиционира сграда на бреговете на френската река Лоара и изобразява себе си като единствения мъж сред няколко жени, който гледа водата и лодката в далечината.

Продажната цена на платното надвишава оценката на експертите, които прогнозираха, че то ще се продаде за около 60 хиляди евро. Купувачът е наддавал по телефона, а в края на търга става известно, че ранната работа на Гоген ще се завърне в Швейцария. Самоличността на купувача е запазена в тайна, но АФП твърди, че картината е придобита от френски предприемач, който живее в Швейцария.

По текста работи: Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети картина, търг

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати