Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Първата картина на Пол Гоген бе продадена на търг

Шоу

Първата картина на Пол Гоген бе продадена на търг

Снимка:

Платното смени собственика си за 80 000 евро

Първата картина на скандалния и истински талантлив френски художник Пол Гоген, на която е изобразена швейцарска хижа, беше продадена във Франция за 80 хиляди евро, обяви швейцарският вестник Матин.

„Аз съм велик художник и го знам, защото е така“, пише за себе си Гоген, който освен влюбен в таитянките живописец, е и моряк, банкер, брокер, а на края на живота си се изявява и като журналист.

На първото си платно, направено през 1865 година по скици на неговия учител по рисуване, Гоген изобразява хижа в Швейцария. Картината е подписана от легендарния художник, въпреки че тогава той е едва на 17 години.

Художникът изкуствено позиционира сграда на бреговете на френската река Лоара и изобразява себе си като единствения мъж сред няколко жени, който гледа водата и лодката в далечината.

Продажната цена на платното надвишава оценката на експертите, които прогнозираха, че то ще се продаде за около 60 хиляди евро. Купувачът е наддавал по телефона, а в края на търга става известно, че ранната работа на Гоген ще се завърне в Швейцария. Самоличността на купувача е запазена в тайна, но АФП твърди, че картината е придобита от френски предприемач, който живее в Швейцария.

По текста работи: Моника Гаджанова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема