Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Почина „последният император на италианското кино“ Бернардо Бертолучи

Шоу

Почина „последният император на италианското кино“ Бернардо Бертолучи

Снимка:

Той повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми

На 77-годишна възраст, след дълга битка с тежко онкологично заболяване, почина световноизвестният италиански режисьор Бернардо Бертолучи.

Бертолучи повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми като "Конформистът" и "Последно танго в Париж". В тях той изследва политиката и сексуалността чрез личен поглед и новаторска операторска работа.

"Последно танго в Париж“ с участието на Марлон Брандо и Мария Шнайдер носи на Бертолучи първа номинация за "Оскар" за най-добър режисьор и го превръща в международно признат и известен режисьор. Това му позволява да привлече в следващите си филми и други големи кинозвезди. Така Робърт де Ниро, Жерар Депардьо и Бърт Ланкастър се включват в епичния петчасов филм "Двадесети век".

Италианецът се прочува и с филмите "Последният император", "Малкият Буда", "Открадната красота", "Мечтатели" и "Аз и ти"

В кариерата си, която се простира назад до 60-те години, Бертолучи се превръща в ключова фигура на изключителната италианска нова вълна в киното наред с Микеланджело Антониони, Федерико Фелини и Пиер-Паоло Пазолини. В същото време той прави и изключителен пробив в Холивуд, след като през 1987 г. "Последният император" му носи девет награди "Оскар", сред които за най-добър филм и най-добър режисьор.

Филмът на Бертолучи "Двадесети век (1900)" е признат за класика в родината му.

Бертолучи снима много в чужбина - в Париж, където е заснет и "Мечтатели", в Китай, в Африка - "Чай в пустинята", в Бутан - "Малкият Буда".

Незабравим е и филмът му "Открадната красота".

Режисьорът беше прикрепен към инвалидна количка повече от десетилетие, след като през 2003 претърпява неуспешна операция на дискова херния, която го оставя неспособен да се движи самостоятелно.

"Това беше последният император на италианското кино, господарят на всички фрески и номера. Празникът свърши: трябват двама за танго" - каза Жил Жакоб, бившият президент на кинофестивала в Кан, който връчи почетната награда "Златна палма" на Бернардо Бертолучи през 2011 г.

Бернардо Бертолучи  е роден на 16 март 1941 година в Парма, Италия  в семейството на Нина и Атилио Бертолучи. Баща му е поет и филмов критик, майка му е учителка. Бертолучи започва да пише стихове още на 12 години и скоро печели няколко престижни награди. Получава първата си камера като подарък от своя баща, когато е на 15 години. Филмът, който го поразява, е "Сладък живот" на Федерико Фелини. Завършва литература и философия. След това отива в Рим, където е помощник на Пиер Паоло Пазолини във филма „Безделник“ през 1961 г. На 22 години заснема първия си филм „Сухата кумица“.

Бертолучи има звезда на Холивудската алея на славата от 2013 г.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема