Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Появи се непозната досега картина на Майстора

Шоу

Появи се непозната досега картина на Майстора

Появи се непозната досега картина на Майстора - Tribune.bg
Снимка:

Творбата беше смятана за градска легенда

Непозната досега картина на Владимир Димитров-Майстора, смятана дори за градска легенда, изненадващо се появи в Художествената галерия в Кюстендил. Експертите определят случилото се за емблематично събитие. Творбата е била скрита почти век и за първи път се показва пред публика. Донесена е от хора, пожелали анонимност.

„Автентичността на творбата е 100% доказана. Въпреки това, на нас, тепърва ни предстои още проучване на самата работа. Не е важно откъде е дошла и коя е Дафина, а че се появява едно произведение, което допълва пъзела в цялата му пълнота”, поясни уредникът в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” Светла Александрова пред NOVA телевизия.

В продължение на 80 години се смята, че има само един портрет на Дафина, която е наречена българската Мадона. Образът ѝ обикаля света, а светът за нея е кюстендилското село Шишковци. Там става муза на Владимир Димитров-Майстора за една от най-известните му картини.

Художникът Евгени Серафимов разказва, че когато Майстора създава произведението "Мома сред ябълки", Дафина е болна от туберкулоза и скоро след това умира съвсем млада. По думите му сред художниците има легенда, че Майстора рисува на нейните опечалени родители един портрет, който им подарява. Творбата представлява версия на "Мома сред ябълки" (известна и като "Българската мадона"), в която има друга гледна точка към момичето.

Мистериозната картина засега остава в Художествената галерия. Тя е преотстъпена от собствениците си за срок от 5 години. След появата й хора от Кюстендил решават да съберат средства във фонд, за да откупят Дафина за галерията и тя да остане завинаги в родния си край.

По текста работи: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети картина

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети