Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Рекордните 11.6 млн. долара взе Анджелина Джоли за картина на Чърчил

Шоу

Рекордните 11.6 млн. долара взе Анджелина Джоли за картина на Чърчил

Рекордните 11.6 млн. долара взе Анджелина Джоли за картина на Чърчил - Tribune.bg
Снимка:

През 2011 г. Брад Пит и Анджелина Джоли купуват платното

Картина на Уинстън Чърчил бе продадена за рекордните 11,6 милиона долара, съобщиха световните агенции. Става въпрос за платното, собственост на Анджелина Джоли, „Минарето на джамията Кутубия“. Тя е нарисувана от бившия британски премиер и е била подарена от Чърчил на президента на САЩ Рузвелт. 

Картината изобразява внушителната джамия от 12-и век в град Маракеш, а на фона се виждат Атласките планини. По време на Втората световна война Чърчил рисува само това платно, като то се появява след конференцията в Казабланка, когато Чърчил и Рузвелт се договарят да нанесат поражение на нацистка Германия. Британецът води американския президент в Маракеш и го запознава с красотите на града и му подарява картината.

Платното е продадено от сина на Рузвелт след неговата кончина през 1945 г. Картината преминава през ръцете на няколко собственици, докато през 2011 я купуват Брад Пит и Анджелина Джоли. 

Търгът за „Минарето на джамията Кутубия“ бе организиран от „Кристис“, а предварителната оценка на платното бе 2,1 - 3,5 милиона долара. Заплатената от неизвестния колекционер сума от 11.6 млн. долара постави рекорд за творба на Чърчил.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

тн Двамата купили картината, но мазната я продава....
07.03.2021 22:06 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати