Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Реставрират „Нощна стража“ на Рембранд

Шоу

Реставрират „Нощна стража“ на Рембранд

Реставрират Нощна стража на Рембранд - Tribune.bg
Снимка:

Това ще се случва пред публика и ще се предава на живо в интернет

Управата на амстердамския „Райксмузеум“ съобщи, че следващата година ще реставрира най-известната си картина - „Нощна стража“ на Рембранд, предаде Асошиейтед прес.

Проектът предвижда реставрацията да бъде открита за публиката и да се предава на живо в интернет. Генералният директор на музея Тако Дибитс заяви, че от месец юли догодина голямото платно на шедьовъра ще бъде разположено в специално конструиран стъклен контейнер, след което ще бъде подложено на прецизен микроскопски анализ, преминаващ през боите и канавата.

Резултатите от находките ще дадат насоки за последващата реставрация.

Картината за последно е била реставрирана преди 40 години и сега платното показва признаци на избеляване. По думите на Дибитс реставрационните техники вече са толкова напреднали, че шедьовърът без проблем ще бъде съхранен за бъдещите поколения.

„Нощна стража“ е започната през 1640 г. и е завършена през 1642 г. Истинското име на картината е „Ротата на капитан Банинг Кок“. Тъй като престояла дълги години в мазе, тя почерняла, и когато я открили, решили че се нарича „Нощна стража“ заради тъмния фон.

С това име е по-известна и днес.

Тя е творение на майстора на играта със светлината Рембранд (1606-1669 г.). Макар и една от най-известните картини в момента, в миналото произведението не е било одобрено от тези, които са го поръчали.

С тази картина започнало и финансовото падение на Рембранд. В творчеството си той е изобразявал по характерен начин именно светлината в картините си - в конкретния случай лейтенанта на ротата - до капитан Банинг Кок и детето на предна линия.

По текста работи: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати