Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Риана разгневи правителството на Индия

Шоу

Риана разгневи правителството на Индия

Риана разгневи правителството на Индия - Tribune.bg
Снимка:

Певицата подкрепи масовите протести на земеделските производители в страната

Певицата Риана разгневи правителството на Индия, след като подкрепи масовите протести на земеделските производители в страната.

Публикация в Туитър на поп звездата привлече вниманието на света към каузата на протестиращите фермери. Часове след това обаче Индия започна безпрецедентна реакция срещу екзотичната барбадорка, съобщава BBC.

В туит към своите над 101 милиона последователи Риана сподели статия на CNN за отношението на органите на реда към фермерите и попита:

„Защо не говорим за това?!“.

Няколко часа по-късно шведската активистка Грета Тунберг, която има 4,6 милиона последователи, също се намеси:

„Ние сме солидарни с #FarmersProtest в Индия“.

Туитът на Риана скоро се превърна във вирусен, събирайки над 700 000 харесвания.

Позицията й идва след като тази седмица властите предприеха невиждани мерки срещу стотиците хиляди фермери, разположени на лагери в покрайнините на Делхи от ноември насам. Органите на реда изградиха тежки укрепления на три лагера в Газипур, Тикри и Сингху, издигнаха бетонни прегради, изкопаха окопи, поставиха огради от бодлива тел и циментираха железни гвоздеи по пътищата, като на практика прекъснаха възможността да се посещават или напускат обектите.

Доставките на вода и храна на протестиращите фермери са ограничени, а на всичките три обекта са разположени паравоенни войски и полиция.

Ответният удар на правителството срещу реакцията на Риана не закъсня. Министерството на външните работи публикува официално изявление, в което критикува „знаменитости и други“ за техните „нито точни, нито отговорни“ коментари. В него се казва още, че става въпрос за разпространение на пропаганда, която заплашва единството на Индия.

Някои проправителствени новинарски канали засилиха гласа на властта в Индия. Боливудска актриса, известна със своите проправителствени убеждения, нарече Риана „порно звезда“, а женоненавистни тролове дори приветстваха бившия й приятел Крис Браун за нападението срещу нея през 2009 година.

Министърът на вътрешните работи Амит Шах написа в Туитър в сряда вечерта с хаштагове #IndiaAgainstPropaganda и #IndiaTogether.

 „Никоя пропаганда не може да възпре единството на Индия! Никоя пропаганда не може да спре Индия да постигне нови върхове! Пропагандата не може да реши съдбата на Индия ... само Прогресът може. Индия стои единна и заедно, за да постигне напредък“, пише той.

Скоро след това други министри, звезди от Боливуд и играчи на крикет също започнаха да пишат, използвайки един или и двата хаштага, използвани от г-н Шах.

„Суверенитетът на Индия не може да бъде компрометиран. Външните сили могат да бъдат зрители, но не и участници. Индийците познават Индия и трябва да вземат решение за Индия. Нека останем обединени като нация“, пише играчът по крикет Сачин Тендулкар.

Подобни или дори идентични туитове споделиха и други известни личности, което предизвика предположенията, че те съобщенията са  координирани от пресцентъра на управляващата партия.

Протестите се превърнаха в най-неразрешимото предизвикателство за правителството на премиера Нарендра Моди.

Десетки хиляди фермери протестират по границите на Делхи срещу три нови земеделски закона в продължение на повече от два месеца.

Прокараните от парламента закони през септември целят да облекчат правила за ценообразуване, складиране и продажба на селскостопанска продукция.

Правителството обяви, че законите са част от реформи в земеделието, които ще помогнат за увеличаване на доходите на фермерите, премахване на посредниците и увеличаване на частните инвестиции.

Според фермерите обаче тези закони ще помогнат на големите корпорации и ще ги оставят на милостта на свободния пазар.

Протестиращите, включително възрастни мъже, жени и деца, отказват да помръднат дори по време на ледените зимни температури, къмпингуват на открито, живеят и спят по улиците. Десетки също са загинали.

Правителството предлага да спре действието на законите за 18 месеца, но фермерите казват, че те трябва да бъдат отменени.

Миналата седмица протестът попадна в световните медии, когато ралито на трактори от фермерите завърши с жестоки сблъсъци, при които протестиращ загина, а стотици полицаи и протестиращи бяха ранени. Някои демонстранти нахлуха в историческия Червен форт в Делхи и го окупираха, докато полицията ги прогони.

Десетки хиляди почитатели на Риана я приветстваха за привличането на глобалното внимание към „важна кауза“. Но мнозина я критикуваха, че застава на страната на протестите срещу законите, защитени от правителството и неговите поддръжници.                             


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети