Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България

Шоу

Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България

Снимка:

Жената на Том Ханкс е от българо-гръцки произход, рожденото ѝ име е Маргарита Ибрахимова

„Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България“. Такова мнение изрази в Туитър американската актриса и кинопродуцент Рита Уилсън, която е съпруга на носителя на „Оскар“ Том Ханкс, по повод щурма на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп.

„Господ да благослови Америка! Обикновено не говоря за политика в социалните медии, но събитията от 6 януари 2021 г. ме шокираха и натъжиха. Не мога да остана безмълвна. Баща ми рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България заради свободата, която Америка предлага. Заради това аз имам късмет да съм родена в тази велика държава“, споделя Рита Уилсън.

По думите ѝ случилото се пред Капитолия напомня на „това, от което баща ми е избягал“.

„Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтал. Баща ми си представяше и вярваше в Америка, за която е чувал като млад мъж. Той знае, че свободата е трудно спечелена и че демокрацията е начинът да живеем“, допълва Уилсън.

Актрисата разкри още, че баща ѝ всеки ден е благославял Съединените щати и е бил изключително горд, че е натурализиран гражданин на страната.

„Когато видя колко полицейски сили посрещат чернокожи американци, които протестират мирно, и после видя липсата на полиция по време на размириците ми става ясно, че това е структурен расизъм. Това трябва да свърши. Баща ми нямаше да търпи това. И аз не мога да го търпя“, казва още Уилсън.            

Рита Уилсън e от българо-гръцки произход. Тя е родена като Маргарита Ибрахимова в Лос Анджелис, щата Калифорния на 26 октомври 1956 г.

Нейният баща се казва Хасан Халилов Ибрахимов. Той е българо-мохамеданин, роден е в с. Брещене, Ксантийско в Гърция. Семейството на Хасан Ибрахимов се мести в Смолянско след 1927 г., където той израства. След Втората световна война Ибрахимов емигрира в САЩ, където се жени за гъркинята Дороти. Тя е родена в село Сотире, област Аргирокастро в Албания, откъдето семейството ѝ емигрира в Гърция, а оттам в САЩ.

През 1960 година Ибрахимов става американски гражданин, след което приема православието на сватбата си, сменя и името си на Алън Уилсън, приемайки за фамилия наименованието на улицата, на която живее семейството му – „Удроу Уилсън“. Алън е покръстен в гръцка православна вяра. С Дороти имат 3 деца. През 2011 година Рита посещава Северна Гърция и България, за да открие своите корени.

Факт е обаче, че тя афишира повече гръцките си корени.

Съпругата на Том Ханкс има епизодични роли в телевизионни сериали, както и в няколко филми.

Триумфът ѝ като продуцент е филмът „Моята голяма луда гръцка сватба“ от 2002 г. Въпреки скромния си бюджет, филмът става най-печелившата независима продукция в историята на киното, с приходи от над 200 милиона долара.

Рита Уилсън и Том Ханкс са женени от април 1988 г. и имат 2 деца.

Говори се, че Рита Уилсън е научила своя съпруг Том Ханкс на отделни български думи, които той използва във филма „Терминалът“ (The Terminal), за да пресъздаде измисления език на Кракозия. Самият Том Ханкс казва, че за образа на Виктор Наворски във филма е имал за модел своя тъст, бащата на Рита.                                                                                                 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема