Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Life
  3. С любов, за „Онази Любов“ и още нещо…

Life

С любов, за „Онази Любов“ и още нещо…

С любов, за Онази Любов и още нещо… - Tribune.bg
Снимка:

АВТОР: ЕЛЕНИ СИДЕРА

Как ли не е наречена тази химична реакция, имената  – Безумна... Бурна….  Люта...  Луда...  Бясна... Нежна... всички са нейни ! Да не говорим за думите, които я охарактеризират, когато е хулена, отритната, потъпкана, отричана или заклеймявана като Анархиста на чувствата…

Какво има там, зад завесата, там където се заражда Тя? Какви ли епични процеси и химични взривове задействат милиардната нейна армия дълбоко в дън земите на душите, на сърцата?

Малко отклонение и пояснение – защо на любовта съм дала имена с главна буква? –  това са нейните хиляди собствени имена, на които е редно да дадем дължимото уважение, защото ги ползваме без дори да го осъзнаваме.

Та, да се върнем на въпроса – какво се случва там някъде? За по-голяма яснота ще вземем за пример една девойка –  Калина, а младежът с когото тя ще се срещне, наричаме – Найден.

И така, нашата Калина (представителка на женската половина от човечеството) и Найден (събирателният образ на мъжката половина) се срещат да изпият по едно кафе в градинката на парка „Заимов“. Те се познават отдавна, колеги са от института и си имат приказката. От известно време обаче, Калина чувства смущение в присъствието на Найден, че даже се усеща как се припотява на моменти. Какво става, от къде идва това неудобство, до вчера всичко си беше наред…  От днес пулсът е сменил нормалното си място и тя го ”чува” в ушите си, възможно ли е?

На трибуната даваме думата на медицината:

Без изобщо да подозираме, нашият организъм си върши работата, като ни “сервира” резултатите, без да ни е попитал ние дали сме съгласни или не .  От повече от 50 години назад учените са на ясно със съществуването на така наречените – феромони, съдържащи се в секретите на телата ни. Носът ви може да открие информационна мрежа, пълна  с химични съобщения, донесени от въпросните феромони. 
Какво представляват те?
Хората и животните имат обонятелна система, предназначена за откриване и разграничаване на хиляди миризми, като при животните тя е в пъти по-съвършена. Отделянето ни от природата, е нанесло непоправими щети върху много от нашите органи. Закърняла, но все още работеща е една много важна сетивност, а именно – аромати предизвикващи чувства! Ръководена от мозъка ни,  след като информацията се  „вдиша“ през носа, той  заключава - ... тези феромони са признак на войнствено поведение, бъди на щрек! Или - ... ооо имаме желание за близост,  или хиляди други разкодирани съобщения.  В този ред на мисли, за да усети Калина, че се затопля или изпотява докато си пият кафето с Найден, вече е свършена повече от половината работа на ниво химия в тялото ѝ.  Когато ще се събуди след два - три дни влюбена, ще е още повече изненадана и почти разтревожена!

Докато ловът и анализа на човешки феромони продължава, учените са изследвали и други обяснения за фините ефекти на миризмите.  Доказано е, че човешките бебета винаги се обръщат  към гърдата на майка си, в следствие на миризмата оставила отпечатък в мозъка им. Те са привлечени от така наречения печат на миризма намиращ се в кърмата.  Известно е също, че бебетата зайци започват да сучат, когато са изложени на специфичен феромон от майките си. Отпечатъците с миризма се влияят от диетата, околната среда, здравето и генетиката на всяко живо същество. 

Стигнахме извод първи – харесваме се по миризмата, която ни се доставя от феромоните!

А след това, какво има още по-нататък ? - Етап втори – влюбване!

Известната антроположка д-р Хелън Фишър,  твърди, че има 3 различни фази на влюбване.

Първата фаза е свързана с онова чувство на физическо и сексуално напрежение, което можем да наречем – влечение неподвластно на контрол.  Точно това, което кара Калина да се стопля и изпотява, когато Найден се зададе по пътеката към кафето. Но понеже тя е окована от принципи и правила обвити в добро възпитание, не може и дума да става да му се хвърли в обятията и да го прегърне! А така и се искаше.... 

При жените, този порив се ръководи от нивата на естроген и от нивата на тестостерон, при мъжете. Това не е толкова различно от другите бозайници на планетата, като се замислим.

Втората фаза - привличане, е подобно по чувство на ефекта на определени лекарства или алкохол. Емоцията на еуфорията от освобождаването на смесица от химикали в мозъка - включително допамин (удоволствие), адреналин (борба или бягство) и норадреналин (бдителност и разширяване на зениците ни при маркиране на любимият обект ), могат да накарат влюбването да се почувства като приливна вълна, даже и главозамайване. По-конкретно, адреналинът е причината бузите ви да се зачервяват (защото процеса е еравен на образуването на чиста енергия), дланите ви да се изпотяват, а сърцето ви да галопира. Точно описано – пияни от любов!

Ох, как ми треперят ръцете.. – притеснено си помисли Калина, изобщо не подозираща, че в същият този момент със същата доза притеснение, Найден усещаше, че му е топло (чиста енергия)
Д-р Фишер казва - .... в ранните етапи на една връзка, дори само мисълта за партньора ви е достатъчна, за да освободите допамин  доставен, като ултра бърза инжекция произведена  от невроните в субстанция нигра.  (Субстанция нигра – Substantia nigra -  от латински - Черно вещество,  е структура намираща се в Главният мозък, съдържаща допаминергични неврони. Поради високото си съдържание на веществото меланин има черен цвят. От там идва и наименованието – Нигра. Когато има наличие на допаминова недостатъчност или дисфункция се заражда болеста на Паркинсон)

В последната фаза казвамеДобре дошла!.. на Привързаността

В ранната есенна утрин, Калина тихо беше станала от спалнята и приготвяше с усмивка кафето за себе си и Найден. От два месеца споделяха една малка и уютна гарсониера с уникална тераса, ама само каква гледка има от нея!? Всичките им приятели тайно им завиждаха и на връзката и на терасата. Правеха си сбирки до късно вечер през лятото, че то там пък залеза как се вижда - не е за говорене...  Ненаситно пиеха с очи залязващото слънце и доливаха коктейл от бяло вино, лайм и Спрайт.  За да се закичи с този успех, Калина беше тази, която заяви чувствата си пред Найден. Като по-смелата половинка от нежната част на човечеството, тя си плю в пазвата против страх (от отхвърляне ) и остави Найден без звук и картина в една късна неделна вечер. Дербито им продължи до малките часове на понеделник сутринта и във вторник Найден капитулира!  Наемането на гарсониерата беше въпрос на няколко телефонни разговора с нейна много добра приятелка от агенция за недвижими имоти.  Всичкият този малък и сладък хаос в главата и беше придружен от зародила се неистова привързаност към Найден. Ставаше с мисълта за него, отиваше на фитнес (за да е още по-идеална от идеалните!) пак с мисълта за него и какво ли още не – пак за Него!

Медицински разсечена на две, в тялото на Калина се наблюдаваше освобождаването на  окситоцин - хормонът на „гушкането“. Той си беше свършил работата, защото тя вече се чувстваше тясно свързана с Найден и беше започнала да прави дългосрочни планове за тяхното бъдеще.
Секрецията на окситоцин възниква вследствие на различни емоционални стимули. Този мъничък хормон на любовта се произвежда в Хипоталамуса (дял от Междинният мозък) и се отделя от Хипофизната жлеза (хипоталамуса и хипофизната жлеза са свързани чрез специална анатомична връзка в Междинният мозък, за да са си заедно, като в любовта…).

При жените се отделя при раждане, кърмене и когато се изживява оргазъм. Поради тази причина много учени казват,  че необмислените сексуални взаимоотношения при жените, пропиляват ценни количества Окситоцин и създават лъжовни впечатления за привързаност към креватните партньори.  Калина се беше справила със задачата да опази всяка капчица личен Окситоцин, който я хвана за ръка и посочи правилният път за действия с Найден!  

Защо го казвам това? .... сега ще питате,  веднага ще обясня – Тъмната страна на този прекрасен любовен хормон е да създава  з а в и с и м о с т! Ако някога сте имали интимна връзка от която сте били зависими, независимо от това, че не ви е била по вкуса, изцяло вината е на собственотелесно изработеният Окситоцин. Това може да ви се струва метафорично, но невропсихолозите често сравняват този тип зависимот (от/към преживяване) или можем да кажем – увлечение със състоянието на опиянение или еуфория наподобяваща интоксикация. Тънката червена граница в тези социални проявления на Окситоцина се ръководи много трудно от хората и всички сме щастливи когато любовта не е Онази „химическа катастрофа“ !

И така стигнахме до извод втори – Любовта е бурен химичен процес в който докато разберем какво става се събуждаме в настроение което е от безпричинно щастие до дъното на тъгата    

Както казва една моя позната, дълбока познавачка на душевните трели - ....Любовта е просто казано – лягаш си гладен и ставаш щастлив. Честито на всички намерили себе си в краткото описание как се забърква любовен коктейл, упътването за употреба е според гледната точка, наздраве!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети