Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Соня Йончева и Пласидо Доминго ще зарадват днес почитателите на класическата музика с грандиозен концерт в София

Шоу

Соня Йончева и Пласидо Доминго ще зарадват днес почитателите на класическата музика с грандиозен концерт в София

Снимка:

Гала спектакълът ще бъде предаван на живо по цял свят

Прочутият тенор Пласидо Доминго излиза на една сцена с оперната прима Соня Йончева. Грандиозният концерт на двамата ще бъде на специално изградена сцена пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ под открито небе.

Над 5000 души ще изпълнят пространството пред катедралния храм до ул. „Раковски“. Това е втора среща на Пласидо Доминго с българската публика, след като през 2014 година звездата пя в „Арена Армеец“.

Този път в сърцето на София маестрото ще си партнира с „певицата на годината“ Соня Йончева. Българското сопрано спечели престижната награда на „Опус класик“ 2021 година, европейският еквивалент на наградите „Грами“, за албума си „Rebirth“ на английски език.

„За втори път съм в София и съм много щастлив, защото ще изляза на сцената пред една от най-големите православни катедрали в Европа. Когато за първи път гостувах в България преди няколко години, със съпругата ми Марта пожелахме да разгледаме храм-паметника "Свети Александър Невски" и бяхме впечатлени. През годините съм имал щастието да си партнирам с големи български певци като Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Красимира Стоянова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев. Ще бъда на сцената до една изключителна певица като Соня Йончева, която спечели конкурса „Опералия“ преди години. Създадох този конкурс, за да дам път на младите. Особено е вълнението, когато победителите в него стават световни артисти като Йончева", каза Пласидо Доминго след репетицията в зала „България“ със Софийска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Приятелството между Пласидо Доминго и Соня Йончева датира отдавна. Прочутият тенор открива през 2010 година Йончева за световните сцени, за да бъде сравнявана днес българката от критиците с ненадминатата Мария Калас.

Завесата на концерта „Гала в София” ще бъде вдигната в 20 часа. В продължение на два часа ще бъдe изпълнена програма с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика.

Със сигурност ще звучат Верди, Пучини, Маскани. Българското сопрано ще изпълни и песента „Заблеяло ми агънце“.

Очаква се Пласидо Доминго да повтори „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров, с която закри концерта си в „Арена Армеец“ преди повече от 7 години.

Финалният акорд ще бъде с произведението „Ръченица“ от цикъла „Три скици от България“ за голям симфоничен оркестър на Румен Бояджиев - син, похвали се самият той  във Фейсбук.

Със сигурност ще има и изненади за публиката, обещават организаторите. Те издават, че всеки един от 500 вип гости, закупили билет от 300 лв., ще получи новия диск на оперната прима, подписан лично от нея.

Гала спектакълът ще бъде предаван на живо по цял свят. Стрийминг излъчването ще се осъществи на специално създаден за целта сайт. Поради големия интерес към събитието запис ще бъде достъпен и след концерта, и за двете е необходимо заплащане. За излъчването ще се използват 12 камери и 1 дрон, съобщават организаторите.

Във връзка с концерта в столицата е въведена и временна организация на движението.Заради събитието няма да се допускат превозни средства до 18:00 часа на 1 септември в околните на храма улици. Поради епидемиологичните мерки се напомня, че в антракта между двете части на концерта зрителите трябва да ограничат движението между отделните сектори.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още