Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Стресът ни прави податливи на вируси

Шоу

Стресът ни прави податливи на вируси

Снимка:

Практикуващите йога с пълен баланс, имат висок протективен имунитет

Български учени доказаха, че хората, подложени ежедневно на стрес, имат по-слаба имунна система и често се разболяват. Оказва се, че техният организъм е по-податлив на вирусни инфекции. Научното откритие е дело на най-младия асистент в катедрата по микробиология в Пловдивския медицински университет - доктор Мария Ивановска, съобщава NOVA телевизия.

За целта тя изследва 81 души, разделени в три групи- студенти, лекари в състояние на хроничен стрес и хора, практикуващи йога.

"Наистина в състояние на остър стрес се наблюдава увеличение на кортизола, т.е намалява защитата на организма при хроничен стрес. А при студентите, установихме не толкова намаление на самите клетки. Докато тези, които практикуваха йога, имаха напълно баланс, т.е., без никакви проблеми. Дори те имаха протективен. И при хората, практикуващи йога или контролната група в нашия случай, те нямаха изобщо промени по отношение на хормоните, които са един медиатор между мозъка и имунната система. И съответно пракиткуването на позите, които са асаните по време на йога, масажират органите на лимфната система и по този начин всъщност се предпазват от инфекциозни причинители. Всъщност имат висок протективен имунитет", заяви д-р Ивановска.

Един от изводите в изследването ѝ е, че човек трябва да практикува спорт поне два часа и половина седмично, дори бързото ходене помага.

Според проучването ѝ хората, подложени ежедневно на стрес имат по-слаба имунна система и често се разболяват. А такива са лекари, учители, полицаи, продавачи и дори банкови служители. А за здравословното хранене препоръчва – витамини и хранителни добавки в умерени количества. Предозирането може да навреди на имунната система.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още