Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години

Шоу

Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години

Снимка:

Какво начало на годината. В този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям, заяви Теодор Ушев

Българският аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев оглави Топ 4 сред най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век.

Името на Ушев е поставено на първо място от 25 водещи критици, журналисти, куратори, фестивални директори и историци в международна анкета, организирана от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния Център на Барселона, начело с Каролина Лопез по случай четвърт вековния юбилей на проявата, информираха от екипа на българина.

„Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 години (първият ми професионален филм е от края на 2005), а защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години и което толкова обичам да правя, е имало смисъл“, сподели радостта си българският аниматор, художник и режисьор с канадски паспорт на страницата си във Фейсбук.

В първата четворка още са режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).

В същата анкета за най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен „Отнесена от духовете“ на японския режисьор Хаяао Миязаки.

Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния Филмов Съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят, включително Номинация за Оскар, Кристал от Анси, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство Сезар и Награда за Най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ( Златен Глобус). Член е на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на Изкуство и литература на Френската Република.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   


Коментари (2)

И най-мъдрия си е малко прост, а и най-великия аниматор ходи на протести по площадите...
08.01.2021 20:50 / Отговор
Помнещ: Най-неприемливоте беше, че призоваваше да се разбиват витрините на банките.
Иначе - поздравления!
09.01.2021 23:11

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема